UK će potrošiti 1,5 milijuna funti na plaćanje pobačaja beba u Ukrajini

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva dala je 1,5 milijuna funti sredstava poreznih obveznika jednom od najvećih svjetskih pružatelja usluga pobačaja za “usluge seksualnog i reproduktivnog zdravlja”, uključujući pobačaje u Ukrajini.

Ured za vanjske poslove, Commonwealth & Development (FCDO) najavio je da će ovaj novac, koji su osigurali porezni obveznici Ujedinjenog Kraljevstva, dati divu za pobačaje, Međunarodnoj federaciji planiranog roditeljstva (IPPF).

FCDO kaže da je “ovo ključno financiranje pomoglo više od 20 000 ljudi da pristupe vitalnoj medicinskoj skrbi”, uključujući “pristup sigurnoj skrbi za pobačaj”.

Dodatno financiranje pobačaja dolazi nakon što je britanska vlada obećala više od 4,7 milijardi funti “nevojne potpore” Ukrajini. Ova nevojna potpora koristit će se za pružanje usluga seksualnog i reproduktivnog zdravlja, što obično uključuje omogućavanje pristupa pobačaju.

U svom godišnjem izvješću o radu za 2022., IPPF se hvali da je izvršio 5 milijuna pobačaja, što je povećanje od 11% u 2021.

Prošle je godine Ministarstvo vanjskih poslova, Commonwealtha i razvoja (FCDO) pokrenulo inicijativu “za rješavanje problema rodne nejednakosti u cijelom svijetu” korištenjem više od 200 milijuna funti novca poreznih obveznika za programe koji omogućuju pobačaje i financiraju kampanje ‘pro-choice’ u Africi.

Program provode međunarodni pružatelji usluga pobačaja MSI Reproductive Choices (ranije Marie Stopes International) i Međunarodna federacija planiranog roditeljstva (IPPF).

Vladin dokument pod nazivom ‘Međunarodna strategija za žene i djevojke 2023. – 2030. ‘ koji prati pokretanje inicijative objašnjava da je jedan od njezinih ciljeva “dati prioritet često zanemarenom pitanju sigurnog pobačaja”.

Bačen novac poreznih obveznika

Obveza vlade da financira pobačaje u Ukrajini posljednji je u nizu slučajeva korištenja novca poreznih obveznika za financiranje pobačaja u inozemstvu. U 2018. konzervativna vlada obećala je potrošiti 200 milijuna funti na svoj program integriranog seksualnog zdravlja žena.

Godine 2019. državni tajnik za međunarodni razvoj, Alok Sharma MP, najavio je UN-u da će Odjel za međunarodni razvoj (DFID) osigurati dodatnih 600 milijuna funti novca poreznih obveznika za “planiranje obitelji”, što uključuje financiranje pobačaja.

Ovo obećanje bilo je dosad najveća samostalna potrošnja novca poreznih obveznika od strane vlade Ujedinjenog Kraljevstva u ovom području i dolazi povrh 1,1 milijarde funti već obećanih tijekom petogodišnjeg razdoblja počevši od 2017.

Anketa pokazuje da postoji mala potpora javnosti da se novac poreznih obveznika troši na ovaj način, a 65% britanskog stanovništva se protivi tome da se taj novac koristi za financiranje pobačaja u inozemstvu.

Glasnogovornica organizacije Right To Life UK Catherine Robinson rekla je: “Narod Ukrajine treba medicinske potrepštine te osnovne potrepštine poput hrane i vode. Ne trebaju im strane organizacije koje prekidaju živote sljedeće generacije Ukrajinaca pobačajem.”

NAJNOVIJE!