UN smanjuje pomoć gladnima zbog “poremećaja izazvanih financijskom krizom”

UN je prisiljen smanjiti pomoć u hrani milijunima gladnih ljudi u mnogim zemljama zbog “poremećaja izazvanih financijskom krizom”.

Zbog ove krize donacije UN-a pale su za oko polovicu, a istodobno problem akutne gladi u pojedinim dijelovima svijeta poprima rekordne razmjere, rekao je u petak visoki dužnosnik svjetske organizacije, prenosi AP.

Prema riječima zamjenika izvršnog direktora Svjetskog programa za hranu (WFP) Carla Skaua, najmanje 38 od 86 zemalja u kojima je angažirana agencija Svjetskog programa za hranu UN-a već osjeća posljedice smanjenja pomoći, među njima Afganistan, Sirija, Jemen i Zapadna Afrika.

Skau je potvrdio da je WFP primio pozive za isporuku pomoći u vrijednosti od 20 milijardi dolara, da je postavio cilj od 10 do 14 milijardi dolara, ali da je agencija Svjetskog programa za hranu posljednjih godina dobila samo oko 5 milijardi dolara.

Rekao je da su se humanitarne potrebe povećale 2021. i 2022. zbog pandemije Covida-19, rata u Ukrajini i globalnih implikacija tih događaja.

“Humanitarne potrebe i dalje rastu, ali financiranje je sve slabije. Stoga očekujemo da će 2024. godina (biti) još strašnija”, rekao je Carl Skau.

NAJNOVIJE!