Užas rata u Gazi: Svaki dan više od 400 djece bude ubijeno ili ranjeno

"Više od 420 djece bude ubijeno ili ranjeno u Gazi svaki dan – brojka koja bi svakoga od nas trebala potresti do kosti", rekla je Catherine Russell, obraćajući se Vijeću sigurnosti UN-a.

U posljednja tri tjedna u Pojasu Gaze ubijeno je više djece nego u bilo kojem drugom oružanom sukobu godišnje od 2019., kaže Save the Children.

Pozivajući se na brojke Ministarstva zdravstva Gaze, međunarodna dobrotvorna organizacija rekla je u nedjelju da je 3.195 djece ubijeno u Gazi od 7. listopada. Taj se broj popeo na 3.457 do ponedjeljka poslijepodne.

Još 33 djece ubijeno je na okupiranoj Zapadnoj obali, a 29 djece ubijeno je u Izraelu, priopćila je dobrotvorna organizacija pozivajući se na podatke lokalnih zdravstvenih vlasti.

“Ovo su djeca koja su imala budućnost, koja su imala živote pred sobom, koja imaju obitelji koje su ih voljele”, rekla je Dalia Al-Awqati, voditeljica humanitarnih poslova organizacije Save the Children Canada.

“Moramo učiniti sve što je u našoj moći kako bismo osigurali da se ta ozbiljna ubojstva ne nastave. A to uključuje poziv na prekid vatre, i poziv na taj prekid vatre sada.”

Za usporedbu, 2.985 djece ubijeno je u oružanim sukobima diljem svijeta 2022. godine, 2.515 u 2021. , 2.674 u 2020. i 4.019 u 2019. godini , prema godišnjim izvješćima glavnog tajnika Ujedinjenih naroda o djeci i oružanim sukobima.

Inače, u izraelskim napadima od 7. listopada ubijeno je više od 8.000 Palestinaca, od kojih su gotovo polovica djeca, a očekuje se da će broj mrtvih brzo rasti kako Izrael širi svoje kopnene operacije u Gazi.

“Više od 420 djece bude ubijeno ili ranjeno u Gazi svaki dan – brojka koja bi svakoga od nas trebala potresti do kosti”, rekla je Catherine Russell, obraćajući se danas Vijeću sigurnosti UN-a.

NAJNOVIJE!