Užas u Izraelu: Raste broj mrtvih, borci Hamasa vuku beživotna tijela izraelskih vojnika

Situacija u Izraelu još nije potpuno pod kontrolom jer na jugu zemlje još traju borbe s infiltriranim militantima Hamasa.

Noćas i jutros je nastavio užas u Izraelu, a broj mrtvih je iz sata u sat sve veći. Na nekim snimkama se vide borci Hamasa kako vuku beživotna tijela izraelskih vojnika.

Tijekom proteklih nekoliko sati, zrakoplovi izraelskih ratnih zračnih snaga izveli su napade na mjesto lansiranja i likvidirali dvojicu terorista koji su bili u blizini, priopćile su Izraelske zračne snage.

“Identificirana je teroristička ćelija koja je pokušala provaliti na izraelski teritorij preko plaže Zikim, i njihovo daljnje djelovanje je spriječeno. Teroristi i njihova vozila otkriveni su kako pokušavaju prijeći ogradu iz Pojasa Gaze u Izrael i u tome su spriječeni”, izjavili su.

Militanti Hamasa su oteli velik broj izraelskih civila i vojnika te ih drže kao taoce u Gazi, potvrdila je izraelska vojska.

Vojska je potvrdila tvrdnje Hamasa da su njegovi borci oteli nekoliko Izraelaca nakon što su probili ogradu na granici i upali u zajednice na jugu.

Vojska nije objavila dodatne pojedinosti niti otkrila koliko je Izraelaca zarobljeno.

Tijekom dana bilo je nekoliko dojava o otmicama talaca.

Borci Hamasa vuku beživotna tijela izraelskih vojnika

Društvene mreže su preplavljene videima za koje se tvrdi da prikazuju borce Hamasa kako vuku beživotna tijela izraelskih vojnika i paradiraju zarobljenim civilima ulicama.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u opsežnom postu na Twitteru napisao da će “Izrael pobijediti u ovom ratu bez obzira na visoku cijenu”.

Potom je zaprijetio Hamasu: “U svim dijelovima Gaze gdje je Hamas prisutan i gdje se njihovi borci skrivaju, ostat će samo ruševine. Kažem sada stanovnicima Gaze – otiđite sada jer ćemo primijeniti silu svugdje”, rekao je Netanyahu i dodao da se trenutno vode borbe na posljednjim lokacijama koje se “čiste od terorista”.

“U borbi s teroristom ubijen je jedan izraelski zapovjednik”, priopćile su Izraelske obrambene snage. Riječ je o pukovniku Jonathanu Steinbergu, koji je bio zapovjednik Nahal brigade.

Situacija u Izraelu nije pod kontrolom

Situacija u Izraelu još nije potpuno pod kontrolom jer na jugu zemlje još traju borbe s infiltriranim militantima Hamasa, rekao je rano u nedjelju glasnogovornik izraelske vojske.

Borci Hamasa su u iznenadnom napadu probili u Izrael na nekoliko lokacija i uzeli desetke vojnika i civila za taoce.

Zapovjednik izraelske vojske je u kratkom brifingu na društvenim mrežama izjavio da će velik broj civilnog i vojnog osoblja koje je Hamas uzeo kao taoce u subotnjem iznenadnom napadu na izraelske gradove u blizini Gaze oblikovati budućnost rata i odluke koje će Izrael donijeti protiv Hamasa.

Nekoliko ranije, zapovjednik oružanog krila Hamasa je u kratkoj video poruci izjavio da broj zarobljenih izraelskih civila “višestruko prelazi nekoliko desetaka”, prenosi Jutarnji.hr.

Kratka molitva za mir u Izraelu

Bože, molimo te za mir i sigurnost u Izraelu. Budi im Svjetlost u tamnim trenucima i snaga u izazovima s kojima se suočavaju. Pomozi im u izgradnji mostova dijaloga, sloge i razumijevanja s drugim narodima. Neka se srca svih ljudi u tom području ispune mirom i suosjećanjem, te neka prevlada ljubav nad svim nesuglasicama. Amen.

NAJNOVIJE!