Vatikan poziva katolike da “poste od plina” u korizmi

Vatikanske službene novine L’Osservatore Romano pozivaju katolike da tijekom korizme prakticiraju “post od plina” i drugih fosilnih goriva u solidarnosti s onima koji pate od “hladnoće u Ukrajini”.

Novine predlažu da se korizma koristi kao vrijeme za razmišljanje i konkretne radnje, kao što su ograničavanje korištenja grijanja i “post od plina”, ne samo u znak solidarnosti s Ukrajincima i drugim napaćenim narodima, već i za poticanje devalorizacije ratne ekonomije.

U intervjuu za L’Osservatore Romano, prošli tjedan, Cecilia Dall’Oglio, talijanska programska direktorica ekološkog pokreta Laudato Sí, izjavila je da korištenje plina za grijanje znači “financiranje ratne ekonomije, a mi to više ne želimo”.

“Post od plina” kao vrijeme osvještavanja o “ekološkim grijesima”

“Post od plina” je način na koji se Italija pridružuje Globalnom akcijskom tjednu tijekom korizme, što je vrijeme osvještavanja o “ekološkim grijesima” i našim odgovornostima.

“Post se može provoditi osobno, u obitelji, kao prilika da se pronađe ‘prava temperatura’ kod kuće”, rekla je Dall’Oglio. “U prošlosti se u korizmi postilo od plastike i prekomjerne konzumacije mesa. Spremni smo promijeniti svoj stil života, čak i ako to može koštati truda, i želimo uključiti naše obitelji, zajednice i župe.”

Dall’Oglio također snažno preporučuje da se vrijeme korizme iskoristi za odricanje od fosilnih goriva, kao znak bliskosti “s ukrajinskom braćom u sestrama”. Trenutno se više od 350 katoličkih institucija obvezalo na odricanje od fosilnih goriva, rekla je Dall’Oglio.

“Stručnjaci za financije unutar Crkve trebali bi dijeliti svoje znanje, otvoriti svoja srca za pitanja svoje zajednice, za ‘vapaj Zemlje’ i ‘vapaj siromaha'”, kazala je.

NAJNOVIJE!