Viralni TikTok videozapisi tvrde da Putin prikazuje Isusa kao crnca na povijesnim ikonama

Desetine viralnih videa na društvenoj platformi TikTok tvrde da je ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno otvorio trezor u kojem su otkrivene povijesne ikone koje prikazuju Isusa, Djevicu Mariju i njegove učenike kao crnce.

Oni koji provjeravaju činjenice iz novinskih agencija poput Reutersa i AFP-a kažu, međutim, da je tvrdnja izmišljena.

U jednom videu podijeljenom na TikToku pod naslovom “Putin otkriva istinu ‘Crnog Krista'”, ruski predsjednik otkriva sliku tamnoputog Isusa uokvirenog unutar ukrašene kutije.

@baruch_baruk

VLADIMIR PUTIN PUTTING THE TRUTH OUT #jesus #yeshua #facts #russia #truth #blackjesus #endtimes #fyp

♬ Ameno – Loic D

Izvješće AFP-a ističe da je isječak Putina i ikone potjecao iz njegovog posjeta ruskim vojnicima stacioniranim u ukrajinskoj anektiranoj regiji Herson u travnju 2023. Tijekom posjeta Putin im je poklonio rusku pravoslavnu ikonu.

Reuters izvještava da je Ruska pravoslavna crkva slavila Uskrs 16. travnja te godine, sugerirajući da je darivanje ikone bila gesta kojom se obilježava slavlje svetog dana.

Još jedan viralni video koristi snimke Putinovog obraćanja na dočeku Nove godine 2023., uključujući glas na engleskom jeziku i natpis koji navodi “Putin stavlja Rusiju pod vodstvo ‘Crnog Isusa’.”

“Arhiva AFP-a također uključuje transkript videa, koji potvrđuje da Putin u govoru ne spominje Krista ili religiju, već hvali rusku vojsku i zemlju jer su ‘ujedinjeni’ iza Kremlja”, navodi se u izvješću AFP-a.

Ruske ikone opisuju se kao slike rađene na drvenoj dasci, obično religiozne tematike.

Mnoge od ikona istaknutih u viralnim videozapisima prikazuju vjerske osobe tamne kože, što se povezuje s popularnijom umjetnošću, poput “Crne Madone”.

Prema Michaelu Duricyju sa Sveučilišta u Daytonu, bilo je mnogo kontroverzi oko pigmentacije vjerskih figura koje se odražavaju na ikonama kao što je “Crna Madona” i primijetio je da su istraživači predložili niz mogućih razloga zašto neke ikone imaju tamniju kožu.

Tamnosmeđe ili crne Madone mogle su biti stvorene kako bi odražavale fizionomiju i pigmentaciju kože koja odgovara onoj autohtonog stanovništva u kojem je umjetnost nastala, napisao je.

NAJNOVIJE!