Više od 4.800 djece seksualno zlostavljano u Katoličkoj crkvi u Portugalu u proteklih 70 godina

Katolička crkva u Portugalu bila je umiješana u više od 4800 slučajeva seksualnog zlostavljanja djece u proteklih 70 godina, s više od 100 svećenika za koje se sumnja da su umiješani i dalje aktivni u crkvenim ulogama.

Neovisna komisija za proučavanje seksualnog zlostavljanja djece u portugalskoj Katoličkoj crkvi provela je istragu, koja je objavljena ranije ovog mjeseca, i koja je potvrdila 512 izjava svjedoka žrtava putem internetske ankete.

Izvješće procjenjuje da je 512 žrtava znalo ili je bilo u kontaktu s blizu 4300 drugih žrtava. “Velika većina slučajeva dogodila se u više navrata protiv istog djeteta, do mnogo tisuća slučajeva zlostavljanja”, navodi se u izvješću.

Istragu je potaknuo biskup José Ornelas u siječnju 2022., a vodio ju je dječji psihijatar Pedro Strecht, koji je utemeljio povjerenstvo.

U 96,9% slučajeva zlostavljač je bio muškarac, a u 77% slučajeva zlostavljač je svećenik.

Prosječna dob žrtava zlostavljanja bila je 11,2 godine, a 46,7% slučajeva dogodilo se među poznanicima.

Dječaci su češće žrtve zlostavljanja nego djevojčice

Izvješće je pokazalo da su dječaci češće žrtve nego djevojčice, što čini 57,2% slučajeva. Većina žrtava nikada se nije žalila ljudima u crkvi ili organizacijama, a samo 4,3% žrtava iznijelo je svoje slučajeve sudu, piše Christian Post.

Komisija upozorava da brojke u izvješću vjerojatno predstavljaju samo “vrh ledenog brijega” budući da mnoge žrtve nikada nisu prijavile svoje zlostavljanje Katoličkoj crkvi.

Izvješće je pronašlo slučajeve zlostavljanja u 129 okruga diljem zemlje. Dok su se neki incidenti zlostavljanja dogodili izvan crkve, 23% incidenata dogodilo se u sjemeništu, a 14,3% dogodilo se u ispovjedaonici. Još 12,9% slučajeva zlostavljanja dogodilo se u župnom domu, a 6,9% u vjerskoj školi.

Vrste zlostavljanja koje su žrtve trpjele bile su različite, no najveći dio zlostavljanja sastojao se od “manipulacije spolnim organima, masturbacije, oralnog i analnog seksa kao i potpunog snošaja”.

Nijedan zlostavljač nije imenovan

Izvješće navodi da su se mnoge žrtve i njihove obitelji smatrale religioznima, a budući da su zlostavljanje koje su doživjeli bilo od strane članova crkve, žrtve su razvile “osnovno nepovjerenje” koje traje do danas.

U izvješću se preporučuje stalna obuka i nadzor članova crkve, prestanak vjerskih praksi u zatvorenim mjestima i pružanje psihološke pomoći žrtvama.

Mreža preživjelih zlostavljanih od strane svećenika pozdravila je izvješće, ali smatra “uznemirujućim” to što nije imenovao niti jednog zlostavljača.

Komisija je pripremila popis imena navodnih zlostavljača koji su još uvijek aktivni u crkvi, a koji će biti dostavljen državnom odvjetniku.

NAJNOVIJE!