Vođa sekte zlostavljao 250 djece, uhićen je

Djeca su tamo živjela sa ostalim članovima kulta i bila su angažirana na raznim fizičkim poslovima.

Policija Zimbabvea privela je muškarca koji tvrdi da je prorok apostolskog pokreta zbog optužbi za kriminalne aktivnosti, uključujući zlostavljanje djece. Sedam njegovih suradnika također je uhićeno.

U kompleksu apostolske zajednice, preko 250 djece radilo je kao jeftina radna snaga, dok je policija u dvorištu pronašla 16 grobnica, izvještava Guardian.

Ishmael Chokurongerwa (56), koji sebe naziva prorokom Ishmaelom, vodio je sektu s više od 1000 članova na farmi udaljenoj oko 34 kilometra sjeverozapadno od glavnog grada Hararea.

Djeca su tamo živjela sa ostalim članovima kulta i bila su angažirana na raznim fizičkim poslovima. Policija je izjavila da od 251 djeteta, njih 246 nije imalo rodni list te da nisu pohađali školu, već su bila iskorištena kao jeftina radna snaga. “Djeca su obavljala fizičke poslove kao dio ‘učenja životnih vještina'”, izjavila je policija.

Među grobnicama otkrivenima u dvorištu kompleksa nalazili su se i grobovi sedmero beba čiji ukopi nisu bili registrirani. Pretres kompleksa kulta proveden je u utorak, a policija je najavila detaljnije informacije nakon provedene istrage.

Pentekostalci: 10 stvari koje trebate znati o Pentekostnoj crkvi

Apostolski pokreti, koji kombiniraju tradicionalna vjerovanja s pentekostnom doktrinom, popularni su u Zimbabveu, duboko religioznoj južnoafričkoj zemlji.

Unatoč nedostatku detaljnih istraživanja o apostolskim crkvama u Zimbabveu, procjenjuje se da je to najveća vjerska denominacija s oko 2.5 milijuna sljedbenika u zemlji od 15 milijuna stanovnika.

Neki od ovakvih neopentekostnih pokreta propovijedaju doktrinu koja zabranjuje formalno obrazovanje djece, medicinsku skrb i lijekove, potičući umjesto toga iscjeljenje kroz vjeru u molitvu, svetu vodu i pomazano kamenje.

Ipak, pod pritiskom vlade i nevladinih organizacija, neke od tih skupina u posljednjih nekoliko godina počele su dopuštati svojim članovima pristup bolnicama i školama.

NAJNOVIJE!