Zašto SAD želi zabraniti TikTok?

Bijela kuća je postavila ultimatum vlasniku TikToka.

SAD želi zabraniti popularnu aplikaciju za dijeljenje videozapisa TikTok, što je izazvalo znatnu pažnju i raspravu.

Glavni razlog za ovu potencijalnu zabranu navodno leži u zabrinutosti za nacionalnu sigurnost, posebno u pogledu privatnosti podataka i mogućeg nadzora od strane kineske vlade.

TikTok je u vlasništvu kineske tvrtke ByteDance, koja je podložna kineskim zakonima o nacionalnoj sigurnosti. Ti zakoni zahtijevaju od tvrtki da na zahtjev predaju podatke kineskim vlastima.

Američki zakonodavci su zabrinuti za nacionalnu sigurnost

Ova obveza izaziva strah da bi kineska Komunistička partija mogla imati neograničen pristup osjetljivim podacima koje TikTok prikuplja od američkih korisnika, piše Time.

Američki zakonodavci, posebno republikanci, izrazili su zabrinutost da bi ByteDance mogao koristiti podatke korisnika za praćenje povijesti pretraživanja i lokacije te potencijalno poticati napore dezinformiranja.

Predstavnik iz Teksasa, Michael McCaul, član Odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma koji je sponzorirao zakon o zabrani TikToka, izjavio je da svatko tko je preuzeo TikTok na svoj uređaj kineskoj Komunističkoj partiji daje “stražnja vrata” do svih svojih osobnih informacija.

Međutim, TikTok tvrdi da zahtjev za prodajom udjela neće riješiti sigurnosne brige. Prema njima, promjena vlasništva ne bi nametnula nove ograničenja protoka podataka ili pristupa.

Tvrtka sugerira da je najbolji način za rješavanje sigurnosnih briga transparentna zaštita podataka američkih korisnika i sustava sa sjedištem u SAD-u, uz rigorozan nadzor treće strane.

Zabrana TikToka bi mogla imati posljedice na slobodu govora i izražavanja

Osim toga, zabrana TikToka mogla bi imati značajne posljedice za slobodu govora i izražavanja, posebno među mlađim korisnicima koji su pronašli platformu za kreativnost i samostalno izražavanje.

Stoga, dok se sigurnosne brige ne mogu zanemariti, važno je pronaći ravnotežu između zaštite privatnosti i podataka te očuvanja digitalnih prava i sloboda.

U trenutnoj situaciji, Bijela kuća je postavila ultimatum vlasniku TikToka, zahtijevajući prodaju njegovog udjela u tvrtki, što je TikTok potvrdio.

Ovaj zahtjev predstavlja značajno zaoštravanje pregovora između ByteDancea i američkih dužnosnika.

Kako će se situacija razvijati, ostaje za vidjeti, ali jasno je da će odluka imati dalekosežne posljedice ne samo za TikTok i njegove korisnike, već i za globalnu digitalnu politiku i sigurnost.

TikTok je trenutno jedna od najpopularnijih i najbrže rastućih aplikacija za dijeljenje videozapisa, a i naš portal na njoj objavljuje sadržaje.

NAJNOVIJE!