Zastrašujući video velikog oblaka koji je “progutao” grad: Pojavljuje se prije oluje i najavljuje kaos

Svaka pojedinačna kreacija, uključujući dramatične oluje i prekrasne oblake, podsjeća nas na Božju veličinu i Njegovu vječnu mudrost.

Na društvenim mrežama se danas pojavio zastrašujući video velikog oblaka koji je “progutao” grada najavljujući oluju.

“Ubrzani” video prikazuje zapanjujući oblak koji se kreće nebom u južnom Brazilu.

Dramatična snimka nastala je u gradu Caxias do Sul u subotu ujutro. Na njemu se vidi kako ogroman oblak prekriva zgrade, prenose mediji.

Prema objašnjenju Climatempo, u pitanju je takozvani oblak “shelf” – vrsta arkus oblaka.

“Oni se normalno formiraju kada je temperatura visoka na tlu i naiđe na sloj hladnijeg zraka. Takođre im pogoduju jaki vjetrovi koji djeluju u prvim slojevima atmosfere”, objašnjava meteorolog Alana Gabriele.

Ona kaže da ti oblaci nastaju kada je velika nestabilnost. Topli zrak diže se iznad sloja hladnijeg zraka i oblak se brzo kondenzira – stvarajući učinak koji je jednako lijep koliko i zastrašujući.

“Jako je jezivo, ali i lijepo”, rekla je Alana, prenosi G1.globo.com.

Stvaranje oblaka uzrokuje jake udare vjetra

Opsežno stvaranje oblaka u obliku valova često prethodi oluji i uzrokuje jake udare vjetra.

Na snimci se točno vidi kako vjetar počinje snažno puhati, dok oluja guta grad.

Arkus ili “shelf” oblak nastaje unutar kumulonimbusa, olujnog oblaka, zahvaljujući snažnom silaznom strujanju koje ga poput snažnog vodopada izvija prema površini, donoseći olujne, često razorne vjetrove na njegov rub.

Svaka pojedinačna kreacija, uključujući dramatične oluje i prekrasne oblake, podsjeća nas na Božju veličinu i Njegovu vječnu mudrost. Pa čak i u trenucima izazova i prirodnih katastrofa, vjerujemo da nas Bog vodi kroz oluje života i donosi svjetlost nakon svake tame.

NAJNOVIJE!