Zelenski: Bog ima ukrajinsku zastavu na ramenu

"Mi vjerujemo: Bog ima ukrajinsku zastavu na ramenu.", izjavio je Zelenski.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uoči pravoslavnog Uskrsa pozvao je sugrađane da se ujedine u molitvi međusobno i za vojnike na prvoj crti, ističući da će Bog, koji ima “ukrajinsku zastavu na ramenu”, donijeti život koji pobjeđuje smrt.

“Molimo se jedni za druge. Kada se približimo jedni drugima, više nismo stranci”, izjavio je Zelenski, obučen u tradicionalnu ukrajinsku košulju i standardne hlače, putem video poruke objavljene na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Stojeći ispred tisućljetne katedrale Svete Sofije u Kijevu, simbolu duhovnosti i arhitekture zemlje, Zelenski je naglasio da Ukrajina već 802 dana vodi borbu protiv Rusije za pobjedu. “Mi vjerujemo: Bog ima ukrajinsku zastavu na ramenu. Dakle, s takvim saveznikom, život će definitivno pobijediti smrt.”

Pravoslavni kršćani, uključujući Pravoslavnu crkvu u Ukrajini i Rusiji, obilježavaju Uskrs ovog vikenda, dok su većina zapadnih crkava slavile taj veliki blagdan 31. ožujka.

U Moskvi je predsjednik Vladimir Putin prisustvovao uskršnjoj službi predvođenoj patrijarhom Kirilom, vođom Ruske pravoslavne crkve, čvrstim podržavateljem ruskog vođe i njegova rata u Ukrajini.

Deseci tisuća ljudi su poginuli, a milijuni su raseljeni od kada je Putin naredio invaziju na rusku granicu u veljači 2022. godine. Rat, koji traje već treću godinu, još uvijek nema naznake kraja.

Zelenski, koji je židovskog porijekla, pozvao je na molitvu prvo za sve vojnike koji će Uskrs dočekati u rovovima, kako bi se sigurno vratili svojim obiteljima, te za zemlju i narod čiji duh “ne može biti slomljen” i koji teže vidjeti Ukrajinu slobodnom. “Ukrajinci kleče samo u molitvi. Nikada pred osvajačima i okupatorima”, zaključio je.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!