Zelenski: “Čak i ako uništite sve naše crkve, nećete uništiti našu vjeru u Boga”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao je u četvrtak da Rusija “neće uništiti našu vjeru, našu iskrenu vjeru u Ukrajinu i Boga”.

Zelenski je to rekao dok je ruska invazija na Ukrajinu ulazila u osmi dan, i dok su se širile vijesti da je grad Herson na jugu Ukrajine, koji ima 280.000 stanovnika, pao u ruke ruskih snaga.

Rekao je: “Čak i ako uništite sve naše ukrajinske katedrale i crkve, nećete uništiti našu vjeru, našu iskrenu vjeru u Ukrajinu i Boga, vjeru u ljude.”, prenosi Christian Today.

“Obnovit ćemo svaku kuću, svaku ulicu, svaki pojedini grad. I poručujemo Rusiji – naučite riječi ‘odšteta’ i ‘doprinosi’. U potpunosti ćete nam vratiti za ono što ste učinili protiv naše države, protiv svakog našeg Ukrajinca.”

Kako je ruski napad na glavni grad Kijev postajao sve intenzivniji, južna regija Ukrajine postala je kritična obrambena fronta protiv ruskog napredovanja.

Moskva je opkolila mnoge tamošnje gradove, smatrajući regiju strateški vitalnom za uspjeh cijele invazije.

Stjecanje kontrole nad južnom obalom odvojilo bi ostatak Ukrajine od mora, a također bi stvorilo izravnu vezu između Krima koji je anektirao Rusiju i regije Donbasa na ruskom govornom području.

VIDI OVO: Molitva za mir u Ukrajini

Rusija nastavlja s napadima na ukrajinske gradove

Herson je do sada najveći grad koji je pao u ruke ruskih snaga. Leži na rijeci Dnjepar, dajući Rusiji pristup kritičnim kanalima koji opskrbljuju Krim vodom.

Još jedan veliki lučki grad na jugu je Mariupolj, koji ima 430.000 stanovnika. I ovaj grad su opkolile snage ruskog predsjednika Vladimira Putina i nemilosrdno ga granatiraju. Ruska strategija je također zauzeti Mariupoll kako bi se uspostavila izravna veza između istočne Ukrajine i Krima, koji su već sada pali pod rusku kontrolu.

Mnogi sada sa zabrinutošću gledaju na grad Odesu, koji je treći po veličini grad u Ukrajini i najvažnija luka u državi na Crnom moru. Smatra se glavnim terminalom za naftu. Grad od milijun Ukrajinaca, dosad je izbjegao najgore borbe jer Rusija nije napravila nikakav značajniji napredak zapadno od Hersona.

Događaji na jugu zemlje dolaze nakon što je zamjenik ukrajinskog premijera inzistirao da je NATO djelomično odgovoran za smrt civila odbijanjem uvesti zonu zabrane letova iznad Ukrajine.

Do sada su članice NATO-a odbijale uvesti zonu zabrane letova nad Ukrajinom zbog zabrinutosti da bi to moglo eskalirati sukob i dovesti zapadne snage u izravnu borbu s Rusima.

NAJNOVIJE!