Žena (27) u S. Makedoniji umrla od bolesti zbog koje krvare oči: Stiglo upozorenje za turiste koji idu na Balkan

Britanski turisti koji ovog mjeseca putuju u Europu upozoreni su nakon što je žena umrla od bolesti od koje krvare oči.

27-godišnja pacijentica oboljela je od Krimsko-kongoanske hemoragijske groznice (CCHF) u Sjevernoj Makedoniji, koju prenose krpelji. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, groznica ubije do 40 posto zaraženih.

Vlasti su već radile na pronalaženju 67 žrtvinih kontakata, pri čemu CCHF može prijeći između ljudi kroz krv ili tjelesne tekućine.

Simptomi slični gripi

Sumnja se da je neimenovana žena zaražena nakon što je ugrizena 19. srpnja tijekom posjeta Štipu u istočnoj regiji zemlje. Institut za javno zdravstvo Republike Sjeverne Makedonije objavio je da je hospitalizirana četiri dana kasnije.

Imala je simptome slične gripi koji su potom eskalirali. Simptomi CCHF uključuju vrućicu, bolove u mišićima, vrtoglavicu, osjetljivost na svjetlo i mučninu. To može dovesti do zatajenja organa i unutarnjeg krvarenja. Žena je umrla 27. srpnja.

Bolest je prvi put identificirana na Krimu 1944. godine, a danas je endemična u Africi, na Balkanu, Bliskom istoku i u nekim azijskim zemljama.

Širi se izvan granica

Stručnjaci vjeruju da bi se mogao proširiti izvan svojih uobičajenih teritorija kao rezultat klimatskih promjena. Sedam slučajeva, uključujući tri smrtna slučaja, prijavljeno je u Španjolskoj od 2016.

U svibnju je WHO identificirao CCHF kao jednu od devet “prioritetnih bolesti” u smislu prijetnje javnosti. Znanstvenici su na prošlomjesečnom sastanku Odbora za znanost, inovacije i tehnologiju rekli da je “vrlo vjerojatno” da bi mogao stići do Britanije u bliskoj budućnosti.

Tijekom saslušanja, James Wood, šef veterinarske medicine na Sveučilištu Cambridge, rekao je da bi CCHF u jednom trenutku mogao pronaći put do Velike Britanije “kroz naše krpelje”, prenose britanski mediji.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!