Ženu u Belgiji medicinske sestre ugušile jastukom nakon što koktel za eutanaziju nije djelovao

Medicinske sestre su se navodno izmjenjivale koristeći jastuk kako bi ugušile ženu, a obitelj je čula vrištanje iz sobe.

Ured javnog tužiteljstva u Belgiji istražuje program eutanazije nakon što su dvije medicinske sestre navodno ugušile ženu jastukom jer koktel lijekova koji su joj dali da je ubiju nije djelovao.

Medij Le Soir izvijestio je da je 36-godišnja Alexina Wattiez zatražila eutanaziju s programom u gradu Liègeu nakon što joj je 2021. dijagnosticiran terminalni rak.

Godine 2022. njezino se zdravlje počelo naglo pogoršavati i ona i njezin partner Christophe Stulens pripremali su se za njezinu smrt.

Stulens je rekao za Le Soir da su doktor i dvije medicinske sestre došli u njegov dom jednu večer prije njezine smrti. Stulens i njegova 15-godišnja kći ostali su se oprostiti.

– Nakon kratkog sna probudila me medicinska sestra koja mi je rekla da je Alexina jako loše – rekao je Stulens. – Onda je liječnik uzeo neke šprice i upitali su nas želimo li se pozdraviti.

Stulens je tada dobio upute da čeka vani na njihovoj terasi dok oni daju lijekove Alexini. Rekao je da je događaj za koji je očekivao da će biti miran postao užasan.

Obitelj je čula ženino vrištanje iz sobe

Čuli su vrištanje iz njezine sobe.

“Prepoznao sam joj glas”, rekao je. “Poslije smo je vidjeli kako leži na krevetu otvorenih očiju i usta.”

Obdukcijom je utvrđeno da je Wattiez umrla od gušenja.

Prema Le Soiru, medicinske sestre su se navodno izmjenjivale koristeći jastuk kako bi je ugušile.

“Alexina je htjela mirno spavati, ali očito je bilo premalo sredstava”, rekao je Stulens.

Stulens tuži organizaciju.

“Njihov cilj nije tražiti sankcije nego izazvati raspravu i da se ovakve afere više nikada ne ponove”, rekao je.

“Možete li zamisliti da bi vaša majka ili vaša supruga mogle završiti ugušene jastukom kao dio njezinog kraja života? Mislim da to nitko ne može zamisliti”, rekao je Maître Renaud Molders-Pierre, odvjetnik obitelji.

U međuvremenu, Državno odvjetništvo u Liègeu sada je otvorilo istragu ubojstva.

Eutanazija se definira kao čin ili praksa ubijanja ili dopuštanja smrti beznadno bolesnih ili ozlijeđenih pojedinaca na relativno bezbolan način.

Godine 2014. Belgija je donijela zakon koji dopušta eutanaziju neizlječivo bolesne djece bez dobne granice.

NAJNOVIJE!