Zima stigla prije jeseni: Snijeg zavijao dio Europe

Ovako obilan snijeg nikada nije zabilježen u ovom dijelu godine.

U nekim dijelovima Europe je zima stigla prije jeseni, a u Švedskoj i Finskoj je napadalo gotovo pola metra snijega. 

I dok u Hrvatskoj i na našim prostorima vlada pravo ljetno vrijeme s temperaturama inad 30°C, pravo zimsko zahlađenje zahvatilo je krajnji sjever Europe.

Prethodnih dana snažna ciklona premjestila se nad sjever Europe. U svom stražnjem dijelu uzrokovao je prodor polarnog zraka pa je obilan snijeg pao na sjeveru Švedske i Finske.

Ovo je najveći snijeg u rujnu, a na sjeveru Finske palo je čak 38 cm snijega, koliko je izmjereno u švedskom gradu Kiruni.

Inače, to je jedno od najhladnijih mjesta u Europi zimi, gdje se temperature spuštaju ispod -50°C. Ovako obilan snijeg nikada nije zabilježen u Laponiji u ovom dijelu godine.

Snijeg je zabijelio mnoga područja na ovom području, a padao je i na sjeverozapadu Rusije te na obali Barentsovog mora i u ruskom gradu Murmansku.

Jako zahlađenje donijelo je temperature ispod 0°C, s snijeg je uzrokovao velike probleme u prometu.

Inače, prosječna maksimalna temperatura za ovo doba godine u Laponiji je oko 8°C, a ujutro oko 2°C.

Snijeg nije neuobičajena pojava na kraju septembra u Laponiji, ali su rijetke vrlo obilne oborine.

I dok je snažno zahlađenje zahvatilo sjever Skandinavije, na jugu Skandinavije bilo je osjetno toplije, s temperaturama od 15 do 20°C, pa ovo zahlađenje nije prodrlo do juga Švedske i Finske.

Već od danas toplije je i na sjeveru Skandinavije, pa će kiša otopiti snježni pokrivač, a temperatura će biti od 5 do 10°C.

NAJNOVIJE!