“Zombi apokalipsa” u San Franciscu: Narkomani padaju mrtvi na ulicama, ove godine već 563 mrtva

"Ovdje je kaos, vrlo tužno, kao zombi apokalipsa."

San Francisco se suočava s izazovom nadmašivanja rekordne godine po broju smrtnih slučajeva od predoziranja.

Od 1. siječnja do 31. kolovoza ove godine, “Zlatni grad” je zabilježio čak 563 smrtna slučaja od predoziranja, prema nedavnom izvješću glavnog medicinskog službenika San Francisca.

Ako se nastavi ovim tempom, grad bi mogao dosegnuti čak 845 smrtnih slučajeva od predoziranja tijekom 2023. godine, znatno nadmašujući prethodni rekord od 725 smrtnih slučajeva u 2020. godini, kako je izvijestio San Francisco Chronicle.

Tom Wolf, bivši ovisnik o drogama i sadašnji zagovornik odvikavanja, izjavio je za Fox News: “Fentanila ima toliko da je kontaminirao druge ulične droge poput metadona i crack kokaina. To je postalo sveprisutno.” Naveo je da je porast predoziranja posljedica trostruke količine fentanila na ulicama u usporedbi s 2020. godinom.

“Vidim patnju i očaj u mnogim gradskim četvrtima”, dodao je Wolf. “Doslovno tisuće ljudi boravi u šatorima ili na ulici, a većina koristi metadon i fentanil.”

Najsmrtonosniji mjeseci bili su kolovoz i siječanj

Od ukupno 563 smrtna slučaja od predoziranja u San Franciscu ove godine, čak 456 uključuje fentanil, prema ureda medicinskog istražitelja. Najsmrtonosniji mjeseci bili su kolovoz i siječanj s po 84 smrtna slučaja od predoziranja, što je gotovo tri smrti dnevno u prosjeku.

S druge strane, u 2017. godini, samo je 36 od 222 smrtna slučaja od predoziranja uključivalo fentanil, prema Odjelu za javno zdravstvo San Francisca.

Georgia Taylor, 32-godišnja korisnica fentanila, izjavila je za San Francisco Chronicle: “Ovdje je kaos, vrlo tužno, kao zombi apokalipsa.” Istaknula je svoju borbu s ovisnošću i težinu očuvanja apstinencije. Dodala je: “Svaka osoba ima svoje razloge za uporabu droga i svi moramo pronaći volju za prestankom prije nego što bude prekasno.”

Lokalni diler, intervjuiran za Chronicle, izjavio je da ovisnici o drogama preuzimaju odgovornost za vlastite odluke. “Nije me briga za predoziranje”, rekao je, pružajući fentanil korisnici. “Sami ste odlučili uzeti to. To je vaša odgovornost. Ja samo radim svoj posao.”

Will Krtek, također korisnik fentanila, nedavno je spasio život predoziranom pojedincu. Njegova reakcija pokazuje hitnost situacije i potrebu za preventivnim mjerama. Wolf je istaknuo da će povećanje policijskih intervencija biti ključno u borbi protiv epidemije predoziranja.

“Fentanil je promijenio pravila igre i izazvao potrebu za revizijom pristupa javnom zdravstvu”, naglasio je Wolf. “Grad će morati donijeti teške odluke uključujući jačanje mjera, intervencija i obveznog liječenja za one koji krše zakon u potporu njihovoj borbi s ovisnošću.”

Niti ured gradonačelnika Londona Breeda niti Odjel za javno zdravstvo San Francisca nisu odgovorili na zahtjev za komentar.

NAJNOVIJE!