Zürich nameće roditeljima da se odreknu termina ‘majka’ i ‘otac’ jer ti termini nisu rodno neutralni

Gradski centar za brigu o djeci u Zürichu, u svjetlu “rodne osjetljivosti”, savjetuje roditeljima da u komunikaciji s djecom ne koriste pojmove ”majka” i ”otac”

Ovi pojmovi za roditelje nisu rodno neutralni. Mnogi roditelji ovome su se usprotivili.

Kažu da žele ”pomoći” roditeljima

Gradski centar za brigu o djeci u Zürichu u suradnji s gradskom vlašću, izjavio je da žele ”pomoći” roditeljima u odgoju djece te im svaka dva mjeseca šalju izvješće sa savjetima za odgoj djece mlađe od pet godina. Proguravanje rodne ideologije u vrtiće pod izlikom ”pomoći” za neke roditelje je pak, bio znak da moraju djelovati i oduprijeti se takvom nasilju stoga su se otvoreno usprotivili.

Najnovije izvješće posvećeno je ”rodno osjetljivom obrazovanju”. Što je izazvalo negativne reakcije kod roditelja. Kako prenosi euro.dayfr.com, roditeljima se preporučuje da se odreknu termina ”majka” i ”otac”. Kao alternativu preporučuju im neutralne termine poput roditelj, skrbnik, odgojitelj i slično. Umjesto “Rahelina mama”, mogli bismo reći “Rahelin roditelj” ili “Rahelin odgojitelj”. Izraz “dijete” također je neutralniji od “dječaka” ili “djevojčice”.

Velika većina roditelja usprotivila se ovakvom nametanju rodne ideologije i uplitanju u odgoj

Kad su se roditelji pobunili, gradski vrtići u suradnji s gradskom vlašću Züricha ogradili su se i pravdali da im ”nije za cilj infantilizirati roditelje ili im govoriti kojim putem trebaju ići”, iako to upravo i čine.

Susanne Brunner, konzervativna zastupnica SVP-a u Velikom vijeću Züricha usprotivila se ovakvim potezima Gradskog centra za brigu o djeci i nazvala ih ”alarmantnima”. SVP je inače i u svom izbornom programu posvetio jedan poseban pasus temi rodne ideologije.

NAJNOVIJE!