Talijanski svećenik u Gazi želi evakuirati 100 ozlijeđene djece na liječenje u Rim

U tijeku je zajednički humanitarni napor Egipta i Italije kako bi se više od stotinu djece ozlijeđene u sukobu u Gazi dovelo na liječenje u Rim.

Prema Vatikanskoj novinskoj agenciji, letove koordinira vikar kustodije Svete zemlje, uz suglasnost izraelskih vlasti.

Prema planovima, neka od najteže ozlijeđene palestinske djece, čije bi liječenje bilo teško ili nemoguće u Gazi, bit će dopremljena u talijanske dječje bolnice preko rimske zračne luke Ciampino.

Otac Ibrahim Faltas, koji je desetljećima radio u regiji, rekao je za talijanski list L’Osservatore Romano: “Uvijek sam pratio i pomagao obiteljima u Gazi, a oni znaju za moje intenzivne odnose s Italijom. Pa su me pitali: ‘Možete li učinite nešto da izvučete ozlijeđenu ili teško bolesnu djecu?’ Odmah sam počeo raditi s talijanskim vladinim institucijama, dobivši trenutačni entuzijastični pristanak. Odatle je započela intenzivna aktivnost posredovanja koja je uključivala Izraelce, Palestince i Egipćane.”

Nadamo se da će ukupno 120 djece moći dobiti liječenje od strane talijanskih timova, neka će letjeti u Rim, a druga će se ukrcati na bolnički brod ‘Vulcano’ na misiji u blizini.

Kažu da je projekt sastavljen s velikom diskrecijom. Konkretni datumi leta i detalji nisu objavljeni. Jedno pitanje o kojem se još pregovara tiče se broja suputnika koji mogu putovati sa svakim od malih pacijenata.

Djeca bi trebala prvo stići u katoličku pedijatrijsku bolnicu, bolnicu Bambino Gesù, gdje je predsjednik Tiziano Onesti rekao: “U tako dramatičnom međunarodnom kontekstu, suočavajući se sa situacijama velike patnje koja uključuje djecu, osobito ako su ozlijeđena ili boluju od ozbiljnih bolesti, bitno je biti u stanju ponuditi odgovor brige i dobrodošlice… kao znak mira i nade.

Kada su nas institucije zamolile da prihvatimo neku palestinsku djecu sa složenim patologijama, odmah smo pristali.”

NAJNOVIJE!