Teroristi ubili najmanje 10 kršćana u Nigeriji

Osumnjičeni Fulani stočari i drugi teroristi u petak (24. studenog) napali su sela u državi Taraba, Nigerija, ubivši najmanje 10 kršćana, rekli su izvori.

Napadači su napali područje od posebnog razvojnog područja Yangtu blizu Takuma do sela u okrugu Ussa oko 18 sati, rekli su stanovnici tog područja.

“Podivljali muslimanski razbojnici u petak, 24. studenog navečer napali su i ubili više od 10 kršćana u nekim zajednicama u razvojnom području Yangtu i području lokalne uprave Ussa”, rekao je stanovnik tog područja John Chinyang u SMS poruci za Morning Star News.

Drugi stanovnik, Yakubu Tinya, rekao je da su “teroristi” pucali na svakoga koga su vidjeli.

“Neki su kršćani ubijeni dok su se vraćali sa svojih farmi, dok su drugi ubijeni u svojim kućama u pogođenim selima”, rekao je Tinya u tekstualnoj poruci.

Peter Shamwun, član lokalnog vijeća Ussa, rekao je da je napadnut Kpambo Yashe u okrugu Ussa.

“Bilo je problema s napadima bandita Fulani na našem području i oni neprestano napadaju naša sela”, rekao je Shamwun za Morning Star News u tekstualnoj poruci. “Banditi su također postavili opsadu duž ceste Takum-Ussa i drugih područja oko zajednice Yangtu, gdje su ubili mnogo više kršćana. A ti teroristi napadaju naše zajednice bez suzdržavanja sigurnosnih agenata.”

Neopisiva bijeda kršćana na tom području

“Napadi su donijeli neopisivu bijedu i teškoće kršćanima u tom području”, dodao je.

“Više zabrinjava činjenica da su kršćani napadnuti dok rade na svojim farmama”, rekao je Shamwun. “Prepušteni smo na milost i nemilost ovih stočara bandita i terorista.”

Usman Abdullahi, glasnogovornik zapovjedništva državne policije Taraba, rekao je da je policija potvrdila samo 10 ubijenih u petak (24. studenog), uključujući devet identificiranih kao Hope Hassan, Rimamsomtse Lamadi, Svetost Enoch, Rimamtsiki Enoch, Egwu Hassan, Saleh Kyatiki, Ephraim Atenji, Manasseh Atenji i Hassan Songure.

Stanovnici su rekli da je napadnuto pet pretežno kršćanskih zajednica: Tukwog, Kpambo Yashe, Rubur Ribasi, Nyicwu i Ruwah. Jedan stanovnik, Ure Caleb, rekao je da je 20 kršćana ubijeno u napadima na okrug Ussa i posebno razvojno područje Yangtu blizu Takuma, dok je drugi, Thomas Samuel, rekao da je 10 kršćana ubijeno u okruzima Takum i Ussa.

“Ovi su kršćani ubijeni oko 18 sati”, rekao je Samuel u tekstualnoj poruci. “Neki od njih su ubijeni dok su se vraćali sa svojih farmi, dok su drugi ubijeni u svojim domovima.”

Emmanuel Bello, glasnogovornik guvernera Tarabe Agbu Kefasa, rekao je u izjavi za medije da je guverner “s velikim šokom primio užasne napade na Yangtu od strane osumnjičenih naoružanih napadača koji su navodno odnijeli mnogo života.”

NAJNOVIJE!