U Evangeličkoj Crkvi u Njemačkoj otkriveno 9355 žrtava zlostavljanja: Optuženo 3500 osoba za zločine

Evangelička Crkva u Njemačkoj (EKD) primila je rezultate opsežne studije o zlostavljanju s velikim šokom. Otkriveno je 9355 žrtava zlostavljanja.

“Očekivala sam puno od istrage, ali ukupna me slika šokirala”, rekla je vršiteljica dužnosti predsjednice vijeća EKD-a Kirsten Fehrs na predstavljanju u četvrtak u Hannoveru. Crkva i njezina socijalna udruga Diakonie očito su podbacile i nisu pružile pravdu onima koji su pogođeni.

Studija pokazuje da je bilo puno više žrtava zlostavljanja nego što se očekivalo: prema “spekulativnim” projekcijama, najmanje 9355 djece i mladih je seksualno zlostavljano u protestantskim crkvama i organizacijama socijalne skrbi od 1946. godine. Tu je i 3497 optuženih, od kojih su dobra trećina župnici ili vikari.

Samo je jedna regionalna crkva dostavila personalne dosjee

Evangelička crkva u svom službenom priopćenju govori samo o 1259 optuženih i 2174 pogođene osobe. Dodatnom analizom personalnih dosjea u jednoj manjoj područnoj crkvi pokazalo se da u stegovnim dosjeima nije evidentirano oko 60 posto optuženih i 70 posto oštećenih. Na temelju ovih podataka i empirijskih vrijednosti iz sličnih studija, dobiveni su značajno veći brojevi.

Voditelj studije Martin Wazlawik objasnio je da su slučajevi zlostavljanja u Evangeličkoj Crkvi do sada bili neadekvatno evidentirani i procesuirani. Loše postupanje s pogođenima često je bilo posljedica stava da je ova crkva sebe smatrala boljom od Rimokatoličke.

Savezni ministar pravosuđa Marco Buschmann (FDP) pozvao je obje crkve da rade na rješavanju slučajeva zlostavljanja, odšteti i boljoj prevenciji. Nastavio je: “Crkvena istraga je važna, ali nije zamjena za državni progon tamo gdje je to moguće.”

Prema studiji, oko 64,7 posto žrtava bili su muškarci, a oko 35,3 posto bile su žene. Optuženi su gotovo isključivo muškarci (99,6 posto). Oko tri četvrtine njih bilo je u braku kada je počinjen prvi zločin.

EKD je studiju naručio prije tri godine za oko 3,6 milijuna eura. Autori su procijenili oko 4300 disciplinskih spisa, 780 personalnih spisa i oko 1320 drugih dokumenata.

NAJNOVIJE!