Umjetna inteligencija na Torinskom platnu otkriva kako je Isus izgledao

Kritičari su se obrušili na rezultate prikaza umjetne inteligencije.

Umjetna inteligencija (AI) korištena na poznatom Torinskom platnu otkrila je kako je Isus Krist možda izgledao.

Prema onima koji kažu da je to vjerski artefakt, pokrov je stvarni komad tkanine koji je bio omotan oko Isusovog tijela nakon njegove smrti na križu. Dobivena blijeda slika koja je ostala na tkanini bila je rezultat izboja energije koji se dogodio u vrijeme Kristova uskrsnuća.

Prema Relevant Magazinu, slika s platna koju je izradila umjetna inteligencija otkriva čovjeka s dugom, vjerojatno tamno smeđom kosom i bradom. Oči su mu otvorene i gledaju ravno u promatrača. Čovjekov vrat je jasno definiran, zajedno s gornjim dijelom tijela koji uključuje ramena.

Časopis ističe: “Iako je ovo još uvijek jednostavno moderna interpretacija modernog uređaja, rezultati su zapanjujući.”

U objavi na društvenim mrežama u srijedu, autor knjige The Case for Christ (Slučaj Isus) Lee Strobel napisao je: “Prema Umjetnoj inteligenciji, ovako je Isus izgledao ako je Torinsko platno autentično.”

Strobel je također uključio sliku u svoj X post.

Kritičari su se obrušili na prikaz umjetne inteligencije

Kritičari su se obrušili na rezultate prikaza umjetne inteligencije.

Autor Clinton S. Thomas je napisao: “AI je, ovisno o pristupu koji je imao, vjerojatno referencirao nekoliko popularnih slika Isusa uz Platno prije nego što je napravio sliku. Platno ne daje konkretne naznake o boji očiju, boji kože, boja kose ili odjeće – ova slika uključuje sve što ukazuje na to da se izvlači iz različitih slika.”

Redatelj Christian Newlands je odgovorio: “Zanimljivo. Ipak, nema potvrđenih povijesnih zapisa da je Isus imao dugu kosu. Opisi duge kose potječu iz ranih prikaza Njega na slikama ljudi iz tog vremena. Osim Njegovog prikaza, opis Njega u knjiga Otkrivenja opis je Isusa koji je uskrsnuo, a ne živi. Bez obzira koliko točna umjetna inteligencija željela biti, ne može biti toliko točna ako su informacije koje se obrađuju samo prikazi.”

Drugi su također ukazivali na kosu. U Bibliji ne postoje stihovi koji opisuju Isusovu kosu. Ali postoje stihovi u Starom zavjetu koji opisuju kako su židovski muškarci trebali njegovati kosu, što je bio zakon.

Na temelju ovih stihova, Christianity.com primijetio je u članku iz 2019. da je vjerojatno da je Isus imao uredno podšišanu crnu kosu, duge zaliske i bradu.

Drugi je korisnik napisao: “Povijest platna je fascinantna. Na primjer, postoji razlog zašto toliko mnogo ranih ikona Krista izgleda slično… iako su ih različiti umjetnici slikali u različitim regijama.”

Nekoliko korisnika također je primijetilo da je slika izgledala “previše ženstveno” ili “preblago” zbog činjenice da je Isus iz Nazareta bio tesar po zanimanju, čovjek opisan u svetim spisima kao odlučan i snažan, prenosi CBN News.

NAJNOVIJE!