Užasan progon kršćana u Nigeriji: ‘Ovo više ne možemo podnositi!’

Još jedan kršćanski pastor je ubijen u Nigeriji, a stanje kršćana u toj afričkoj državi je sve gore. Tvrde da to više ne mogu podnositi.  

Pastor Manasseh Ibrahim navodno je ubijen prošlog tjedna dok je putovao kako bi služio članovima crkve.

“Ibrahima su navodno zaklali ‘banditi’ u državi Kaduna”, izjavio je velečasni Yahaya Kinge, lokalni vjerski vođa Kršćanske udruge Nigerije.

On je izrazio žaljenje zbog intenzivnog nasilja i progona s kojima se kršćani suočavaju u regiji. “Dovoljno je snažno pritjecanje kršćana uza zid kroz neprestane napade”, napisao je Kinge. “I ne možemo više podnositi ovaj najveći teret.”

Situacija u Nigeriji je teška. Popis anegdotskih primjera nasilja nad kršćanima je opsežan. U studenom su teroristi ubili Oluwakemi Moses, suprugu nigerijskog pastora, dok je putovala kući sa svojom dvomjesečnom bebom.

A velečasni Charles Onomhoale Igechi, katolički svećenik, ubijen je prošle godine dok se vozio kroz Benin, Edo u Nigeriji.

Nasilje u Nigeriji probilo se kroz globalni ciklus vijesti u svibnju 2022., kada je Deborah Emmanuel Yakubu, 25-godišnja kršćanska studentica, nasmrt kamenovala muslimanska rulja.

Prema Open Doors’s World Watch List 2024, Nigerija je na šestom mjestu zemalja u kojima su progon i diskriminacija protiv kršćana najgori.

Jeff King, predsjednik International Christian Concerna (ICC), rekao je da većina Amerikanaca nije svjesna situacije u Nigeriji. “U posljednjih 20 godina ubijeno je vjerojatno do 100.000 kršćana”, rekao je King. Zemlja je oduzeta milijunima kršćana, a vlada nije učinila gotovo ništa.

Osim ubojstava i nasilja, intenzivni su i društveni pritisci. ADF International nedavno je oglasio uzbunu zbog dvaju nigerijskih sveučilišta koja su navodno zabranila kršćanskim studentima “da mogu koristiti bilo koje objekte za bogoslužje [ili] druženje”.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!