Većina kršćana još uvijek odbija korištenje umjetne inteligencije, potvrđuje studija

Kršćani imaju manje povjerenja u umjetnu inteligenciju (AI) od nekršćana, pokazalo je istraživanje koje je provela grupa Barna, u partnerstvu s Gloo, tehnološkom platformom za voditelje službi.

Nakon što su ispitali članove evanđeoskih crkava u Sjedinjenim Državama, istraživači su otkrili da je 51% ispitanika reklo da ne vjeruje da bi to dvoje ikada trebalo povezati.

Isti udio, 52%, kaže da bi bili razočarani kad bi znali da njihova zajednica koristi takvu tehnologiju. S druge strane, 22% vjeruje da umjetna inteligencija može imati dobru primjenu u kontekstu crkve, iako je samo 6% izrazilo to mišljenje s apsolutnim uvjerenjem.

Nalazi se temelje na internetskoj anketi od 1500 odraslih osoba sredinom 2023. s zastupljenošću raspoređenom po regijama, rasi/etničkoj pripadnosti, dobi i spolu, prema američkom popisu stanovništva.

Većina kršćana još uvijek odbija korištenje umjetne inteligencije u crkvama, kaže studija.

Samo 28% kršćana (28%) reklo je da se nada da umjetna inteligencija može učiniti pozitivne stvari u svijetu, u usporedbi s 39% nekršćana.

Jedan od četiri vjernika rekao je da ne zna treba li crkva koristiti AI, što bi moglo značiti da se znatan udio još uvijek odlučuje o najnovijim dostupnim tehnologijama.

Među kršćanima, 19% je reklo da su fascinirani umjetnom inteligencijom, u usporedbi s viših 24% nevjernika.

Dok je 17% kršćana odgovorilo da ne razumiju umjetnu inteligenciju, 12% nekršćana je reklo isto.

U svjetlu ovih rezultata, Gloo (tvrtka usmjerena na crkveni život i tehnologiju) izjavila je da bi skepticizam među kršćanima u SAD-u trebao potaknuti crkve da oprezno i odgovorno procijene AI. Kao i u drugim područjima, rekli su, kršćani moraju istražiti kako se umjetna inteligencija može koristiti za dobre i božanske svrhe koje služe ljudima i zajednicama.

NAJNOVIJE!