Većina novozaređenih katoličkih svećenika smatra se “konzervativnima”

“Teološki 'progresivni' i 'vrlo progresivni' svećenici nekoć su činili 68% novozaređenih.

Nova studija Američkog katoličkog sveučilišta pokazala je da se većina novih svećenika, onih zaređenih nakon 2020., smatra “konzervativnim” ili “pravovjernim”, dok je “progresivnih” svećenika sve manje.

Istraživanje na 10.000 svećenika koje je proveo The Catholic Project predstavlja statistički značajan broj, budući da u Sjedinjenim Državama ima otprilike 37.000 svećenika.

“Jednostavno rečeno, udio novih svećenika koji sebe vide kao politički ‘liberalne’ ili teološki ‘progresivne’ u stalnom je opadanju od Drugog vatikanskog koncila i sada je gotovo nestao”, navodi se u izvješću.

U izvješću je dalje navedeno:

Upitani da opišu “svoja stajališta o većini pitanja koja imaju veze s teologijom i doktrinama” na ljestvici od “vrlo progresivnih” do “vrlo konzervativnih/pravovjernih”, postoje značajne razlike u skupinama… Više od polovice svećenika koji su zaređeni od 2010. sebe vide na konzervativnoj strani ljestvice. Nijedan ispitani svećenik koji je zaređen nakon 2020. nije se opisao kao “vrlo progresivan”.

“Punih 85% najmlađe kohorte sebe opisuje kao ‘konzervativne/ortodoksne’ ili ‘vrlo konzervativne/ortodoksne’ teološki, sa samo 14% (najmanji postotak bilo koje kohorte) koji se opisuju kao ‘srednji put”, napisali su istraživači.

“Teološki ‘progresivni’ i ‘vrlo progresivni’ svećenici nekoć su činili 68% novozaređenih. Danas se taj broj smanjio gotovo na nulu”, napisali su istraživači.

NAJNOVIJE!