Veliko arheološko otkriće potvrđuje biblijske misterije, ali i prokletstva od Boga

U značajnom arheološkom pronalasku na Zapadnoj obali otkrivena je olovna ploča veličine poštanske marke koja bi mogla nositi najraniji natpis hebrejskog imena za Boga: Jahve.

Ovaj drevni artefakt, procijenjen star više od 3200 godina, privukao je pažnju međunarodnih arheologa zbog svojeg jedinstvenog teksta koji izriče božanska prokletstva na one koji prekrše svoje obećanje.

Pronađena na biblijskoj planini Elba tijekom iskapanja na planini Ebal, ploča ima značajnu vezu s povijesnim putovanjem Izraelaca. Ako se otkriće potvrdi daljnjim istraživanjima, moglo bi promijeniti naše razumijevanje drevnih hebrejskih običaja, pružajući uvid u vremensko razdoblje gotovo 2000 godina ranije od prethodno identificirane ploče Mesha Stele iz 840. prije Krista.

Tekst na olovnoj ploči veličine poštanske marke sastoji se od 48 slova organiziranih u skupove od 14 riječi. Ta slova slijede tri različita formulacijska obrasca i prenose moćnu poruku: Proklet si od boga, proklet. Umrijet ćeš proklet – proklet. Prokleti od tebe su od yhw – prokleti.

Ovo otkriće pruža jedinstven uvid u starohebrejsko shvaćanje božanske kazne.

Arheolog Adam Zertal, koji je pronašao oltar prije 17 godina, pokrenuo je iskopavanja koja su dovela do otkrića ploče. Scott Stripling, direktor Instituta za arheološke studije u Teksasu, izrazio je čuđenje zbog odstupanja natpisa iz kasnog brončanog doba od tipičnih helenističkih i rimskih ploča s prokletstvom.

Snažna i trajna poruka

Natpis na ploči, s čestom upotrebom riječi “arur” (proklet), predstavlja specifičan uzorak s 12 pojavljivanja sa svake strane presavijene olovne trake, ukazujući na namjeru kreatora da prenese snažnu i trajnu poruku. Smjer pisanja na ploči dodaje složenost, s slovima u različitim oblicima i smjerovima, kako su istaknuli autori istraživanja objavljenog u Heritage Science Journalu.

Tvorac teksta na ploči koristio je različite smjerove pisanja, uključujući slijeva nadesno, zdesna nalijevo, odozgo prema dolje, odozdo prema gore i naizmjenične redove. Prokletstvo navedeno na ploči odgovara biblijskom stihu Postanka 9:6 i odražava božansku kaznu za prolijevanje ljudske krvi.

Pieter Gert van der Veen sa Sveučilišta Johannes Gutenberg u Mainzu naglasio je simetriju ploče i sugerirao hijastički paralelizam u njezinoj kompoziciji. Unatoč skepticizmu nekih arheologa, tim je proveo kemijsku analizu pratiti trag do rudnika u Egejskom moru, u Grčkoj, koji je bio u funkciji tijekom stvaranja ploče.

Dok se arheološka zajednica suočava s implikacijama ovog revolucionarnog otkrića, postavlja se pitanje o autentičnosti i svrsi ploče. Stripling ističe usklađenost ploče s biblijskim izvješćima, što sugerira prisutnost Izraelaca na planini, dok postoje i proturječna gledišta.

Nedavna studija predlaže alternativno tumačenje ploče kao mamca za ribolov, dok rendgensko ispitivanje arheologa Arena Maeira sa Sveučilišta Bar Ilan osporava postojanje natpisa, pripisujući bakropisu vremenskim uvjetima, a ne namjernom pisanju, piše Daily Mail.

NAJNOVIJE!