Vijetnamski kršćanin osuđen na 4,5 godine zatvora nakon molitvenog sastanka u svom domu

Vijetnamski kršćanin iz Montanjara osuđen je na 4,5 godine zatvora zbog održavanja molitvenih sastanaka u svom domu.

Presuda dolazi usred stalnih napetosti između vjerskih običaja i državne politike u komunističkoj naciji, što posebno utječe na montanjarsku manjinu i njihovu kršćansku vjeru, piše Christian Post.

Nay Y Blang (48) povezan s Kristovom evanđeoskom crkvom Central Highlands, osuđen je prošlog petka bez pravnog zastupnika, rekao je osnivač crkve, pastor Aga, za Radio Free Asia. Osuđen je zbog navodnog poticanja na radnje protiv interesa države.

Crkva, koju država ne priznaje, suočila se s optužbama za pokušaj potkopavanja nacionalnog jedinstva svojim vjerskim okupljanjima.

Grupa za ljudska prava Christian Solidarity Worldwide sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu tvrdi da je Blangovo pravo da prakticira svoju vjeru bilo pod opsadom, ističući njegova prijašnja zatvaranja i novčane kazne iz sličnih razloga.

Zajednica Montagnard, kojoj Blang pripada, pretežno je kršćanska i kroz povijest se sukobljavala s vijetnamskom vladom.

Osnivač CSW-a Mervyn Thomas izrazio je duboku zabrinutost zbog nedostatka odgovarajućeg postupka u Blangovom saslušanju i širih utjecaja na vjerske slobode u Vijetnamu.

“Vijetnamska vlada gleda na jednostavan čin molitve kao na izravnu prijetnju njihovoj moći i legitimitetu”, rekao je Thomas. “Nitko se ne bi trebao bojati zatvora zbog korištenja svog prava na slobodu vjere ili uvjerenja. Ovi nedavni događaji pokazuju da se stanje ljudskih prava u Vijetnamu i dalje pogoršava. Naglašavamo da je ovo dio šireg obrasca ciljanja vjerskih i etničkih manjina diljem Vijetnama koji je često ozbiljniji u ruralnim područjima.”

Aga kaže da je Blangova kazna “neprihvatljiva”.

“Međunarodna zajednica, uključujući organizacije za ljudska prava, kritizirala je način na koji Vijetnam postupa s Montanjarima i drugim manjinskim skupinama, pozivajući na veće vjerske slobode i pravdu.

NAJNOVIJE!