Vjerski časopis nazvao Isusa “Azijatom” i “Palestincem”

Kritičari su se pobunili nakon što su jedan vjerski časopis i katolički svećenik umanjili značaj židovskog podrijetla Isusa Krista tijekom božićne sezone, nazivajući ga “Azijatom” i “Palestincem”.

U članku objavljenom tijekom adventske sezone u časopisu Christianity Today pod naslovom “Kako azijski umjetnici prikazuju Isusovo rođenje od 1240. do danas”, spisateljica Victoria Emily Jones tvrdi: “Isus je rođen u Aziji. Bio je Azijat.”

“Neki bi mogli prigovoriti prikazivanju Isusa kao bilo čega osim tamnijeg muškarca rođenog u židovskoj obitelji u Betlehemu u Judeji u prvom stoljeću, vjerujući da se time potkopava njegova povijesnost”, napisala je.

Njezino djelo sadrži devet umjetničkih djela iz azijskih kultura koja prikazuju Rođenje. Jones tvrdi da ju foto-eseji “vraćaju u Aziju—ali ne u drevni Izrael” i… “proglašavaju širenje Kristova kraljevstva.”

“Predstavljajući Isusa kao Japanca, Indonežana ili Indijca, oni prenose osjećaj Božje imanencije, njegovog ‘s nama’, za svoje vlastite zajednice—a za sve ostale, univerzalnost Kristova rođenja”, stoji u članku.

Članak, prvi put objavljen 18. prosinca, izazvao je bijes tijekom božićne sezone jer su mnogi ljudi kritizirali Christianity Today zbog objavljivanja članka, prenosi CBN News.

Isus je Kralj Židova i Spasitelj svijeta

“Bogohuljenje. Isus je Židov”, napisao je kršćanski bloger Samuel Sey.

“Za naše spasenje neophodno je da je Davidov sin, iz plemena Judina, i rođen u Betlehemu. Prestanite s tim glupostima. On nije Europljanin, Azijat, Palestinac ili crnac. On je Židov – kralj Židova i stoga Spasitelja svijeta“, dodao je.

“Ja sam Azijat. Isus nije bio. Ipak, Isus je moj Gospodin. I njegova žrtva mi je dala pravo da postanem dijete Božje. To je sve što mi je važno”, komentirao je pastor Western Ave Baptističke crkve Ekkie Tepsupornchai.

U međuvremenu, otac Edward Beck, komentator i autor, još je više potaknuo kontroverzu o Isusovom pravom identitetu, nazvavši ga “palestinskim Židovom” tijekom nastupa na CNN-u na božićno jutro.

“Ono što me toliko zadivilo je da je priča o Božiću o palestinskom Židovu”, tvrdi Beck. “Koliko često nalazite te riječi spojene? Palestinski Židov rođen u vrijeme kada je njegova zemlja bila okupirana, zar ne?”

Hussain Abdul-Hussain, istraživač u Zakladi za obranu demokracija (FDD), kritizirao je Becka i savjetovao mu “da prestane gledati al-Jazeeru i počne čitati Novi zavjet”.

Jake Wallis Simmons, urednik londonskog Jewish Chroniclea , također je odgovorio na tvrdnju, pišući na X, “Nisam stručnjak za CNN, ali Isus nije mogao biti ‘palestinski Židov’, jer su izraz ‘Palestina’ uveli Rimljani nekoliko godina nakon njegove smrti.”

Dodao je još jednu kritičnu povijesnu činjenicu, ističući: “Isus je živio u Judeji. Retrospektivno ga nazvati ‘Palestincem’ sugerira politički program.”

NAJNOVIJE!