Znanstveno otkriće potvrđuje biblijske događaje u 2. Kraljevima 12

Tim istraživača s četiri izraelska sveučilišta kaže da je potvrdio često osporavani događaj u biblijskoj knjizi 2. Kraljevima koristeći novu znanstvenu metodu koju nazivaju “probojom”.

Biblijski događaj, kako je opisan u 2. Kraljevima 12,18, uključuje bitku u Gatu: “Tada Hazael, aramejski kralj, pođe u rat protiv Gata i osvoji ga. Zatim odluči poći protiv Jeruzalema.” Biblijski grad je sada današnji Tell es-Safi u Izraelu.

Istraživači na četiri izraelska sveučilišta – Sveučilištu Tel Aviv, Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu, Sveučilištu Bar-Ilan i Sveučilištu Ariel – kažu da njihova nova metoda dokazuje da su cigle koje su arheolozi pronašli na tom mjestu uništene u požaru koji bi mogao biti postavila vojska kralja Hazaela, prenosi Christian Headlines.

Skeptici prema biblijskom izvještaju teoretizirali su da “zgrada nije izgorjela, nego se urušila tijekom desetljeća, te da su pečene cigle pronađene u strukturi bile pečene u peći prije izgradnje”, navodi se u priopćenju za javnost.

Njihova otkrića objavljena su u znanstvenom časopisu Plos One.

Metoda istraživača uključuje mjerenje Zemljinog magnetskog polja koje je “snimljeno” u spaljenim ciglama.

“Primjenjujući svoju metodu na nalaze iz drevnog Gata… istraživači su potvrdili biblijski izvještaj”, stoji u priopćenju za javnost.

“Naša su otkrića vrlo važna za dešifriranje intenziteta vatre i opsega razaranja u Gatu, najvećem i najmoćnijem gradu u zemlji Izrael u to vrijeme, kao i za razumijevanje metoda gradnje koje su prevladavale u tom razdoblju”, rekao je profesor Aren Maeir sa Sveučilišta Bar-Ilan.

Spaljene cigle u Gatu ukazuju na vatru iz bitke

Profesor Yoav Vaknin sa Sveučilišta u Tel Avivu rekao je da pečene cigle iz davnih vremena imaju različita magnetska polja ovisno o tome kako su ohlađene i kako se koriste.

Spaljene cigle u Gatu, rekao je, ukazuju na vatru iz bitke.

“Naša otkrića pokazuju da su cigle izgorjele i ohladile se na licu mjesta, upravo tamo gdje su pronađene, naime u požaru u samoj konstrukciji, koja se srušila u roku od nekoliko sati”, rekao je Vaknin.

“Da su cigle bile pečene u peći i zatim položene u zid, njihova bi magnetska orijentacija bila nasumična. Štoviše, da se struktura urušila tijekom vremena, a ne u jednom jedinom požaru, urušene krhotine bi imale nasumične magnetske orijentacije.”

Nova metoda, kaže se u priopćenju, “znanstveno potvrđuje” biblijski događaj.

NAJNOVIJE!