Vitamin E: Saznajte zašto je toliko važan za zdravlje

Vitamin E djeluje kao antioksidans: pomaže u zaštiti tijela od slobodnih radikala. U nastavku saznajte zašto je toliko važan za zdravlje.

Slobodni radikali su molekule stvorene kao normalan dio metabolizma. Mogu prouzročiti štetu i bolesti te pridonijeti procesu starenja. Vitamin E ključan je za zdravu kožu i oči.

Uz to, vitamin E važan je za imunološku funkciju, ekspresiju gena i staničnu signalizaciju. Pomaže u širenju krvnih žila i sprječavanju prekomjernog zgrušavanja.

Vitamin E prirodno postoji u osam kemijskih oblika (alfa-, beta-, gama- i delta-tokoferol i alfa-, beta-, gama- i delta-tokotrienol) koji imaju različite razine biološke aktivnosti. Alfa-tokoferol jedini je oblik koji prepoznaje udovoljavanje ljudskim zahtjevima.

Zašto je vitamin E važan za zdravlje?

Znanstvenici su istražili može li vitamin E također pomoći u prevenciji ili liječenju određenih stanja. Evo što su otkrili.

1. Vitamin E pomaže zdravlju očiju 

Vitamin E može pomoći u sprečavanju starosne degeneracije makule ili žute pjege.

Uzimanje vitamina E sa cinkom, bakrom i drugih antioksidansima može usporiti napredovanje ove bolesti kod osoba s visokim rizikom od naprednog oblika.

2. Koronarna bolest srca

Dokazi da bi vitamin E mogao pomoći u prevenciji ili odgodi koronarne bolesti srca potječu iz nekoliko izvora. Studije in vitro otkrile su da hranjiva tvar inhibira oksidaciju kolesterola lipoproteina male gustoće (LDL), što se smatra ključnim početnim korakom za aterosklerozu. Vitamin E također može pomoći u sprječavanju stvaranja krvnih ugrušaka koji bi mogli dovesti do srčanog udara ili venske tromboze.

Nekoliko studija povezalo je niže stope srčanih bolesti s većim unosom vitamina E. Jedno istraživanje, koje je obuhvatilo 90000 medicinskih sestara, pokazalo je da je učestalost srčanih bolesti bila 30% do 40% niža u onih s najvećim unosom vitamina E, prvenstveno iz dodataka.

3. Rak 

Antioksidativni hranjivi sastojci, poput vitamina E, štite stanice od štetnih učinaka slobodnih radikala koji mogu pridonijeti razvoju raka. Vitamin E također može blokirati stvaranje kancerogenih nitrozamina koji se stvaraju u želucu od nitrita u hrani. Nažalost, ispitivanja na ljudima, koja su pokušala povezati unos vitamina E sa učestalošću raka, otkrila su da vitamin E u većini slučajeva nije previše koristan.

4. Vitamin E sprječava kognitivno propadanje

Istraživači pretpostavljaju da ako kumulativno oštećenje slobodnih radikala na neuronima tijekom vremena pridonese kognitivnom propadanju i neurodegenerativnim bolestima, poput Alzheimerove bolesti, tada unošenje dovoljne količine dodatnih antioksidanata (poput vitamina E) može pružiti određenu zaštitu.

Ovu su hipotezu potkrijepili rezultati kliničkog ispitivanja kod 341 bolesnika s Alzheimerovom bolešću umjerene težine kojima je nasumično dodijeljen placebo, vitamin E (2000 IU/dan). Tijekom dvije godine, liječenje vitaminom E i selegilinom, odvojeno ili zajedno, značajno je odgodilo funkcionalno pogoršanje i potrebu za institucionalizacijom u usporedbi s placebom.

Vitamin E
Foto: Pixabay

Koji su simptomi nedostatka vitamina E?

Niske razine vitamina E mogu uzrokovati sljedeća stanja.

  • Mišićna slabost: vitamin E neophodan je za središnji živčani sustav. Među glavnim je antioksidansima u tijelu, a nedostatak rezultira oksidativnim stresom, što može dovesti do slabosti mišića.
  • Poteškoće s koordinacijom i hodanjem: nedostatak može uzrokovati razgradnju određenih neurona, koji se nazivaju Purkinjeovi neuroni, što šteti njihovoj sposobnosti prenošenja signala.
  • Utrnulost i trnci: oštećenje živčanih vlakana može spriječiti živce da pravilno prenose signale, što rezultira tim senzacijama, koje se nazivaju i periferna neuropatija.
  • Pogoršanje vida: nedostatak vitamina E može oslabiti receptore svjetlosti u mrežnici i drugim stanicama u oku. To s vremenom može dovesti do gubitka vida.
  • Problemi s imunološkim sustavom: neka istraživanja sugeriraju da nedostatak vitamina E može inhibirati imunološke stanice. Starije odrasle osobe mogu biti posebno izložene riziku.

Mišićna slabost i poteškoće s koordinacijom neurološki su simptomi koji ukazuju na oštećenje središnjeg i perifernog živčanog sustava.

Periferni sustav mreža je živaca smještenih izvan mozga i leđne moždine. Ti neuroni prenose poruke kroz tijelo.

Središnji živčani sustav komunicira između mozga i leđne moždine.

Omoti neurona uglavnom se sastoje od masti. Kada tijelo ima premalo vitamina E, sadrži manje antioksidanata koji štite ove masti, a funkcija živčanog sustava se razgrađuje.

Izvori vitamina E

Brojne namirnice daju vitamin E. Orašasti plodovi (bademi, lješnjaci, orasi), sjemenke (suncokret, bundeva) i biljna ulja među najboljim su izvorima alfa-tokoferola, a značajne količine dostupne su u zelenom lisnatom povrću i žitaricama.

Vitamin E može se naći i u obliku dodataka prehrani.

Osoba ne smije uzimati previše dodataka vitaminima topivim u mastima, uključujući vitamine A, D, E i K.

Prekomjerna razina vitamina E može uzrokovati abnormalna krvarenja, bolove u mišićima, proljev i povraćanje. Krvarenje može povećati rizik od moždanog udara i rane smrti.

Previše vitamina E također može komunicirati s razrjeđivačima krvi, poput varfarina i lijekova za kemoterapiju.

Osoba bi trebala obavijestiti liječnika o svim dodacima i vitaminima koje redovito uzima. Ne prekoračujte preporučenu dozu dodataka, osim ako vam to nije naložio liječnik.

PROČITAJTE JOŠ: