Vitamini protiv gripe
Foto: Pixabay

Brojna istraživanja su pokazala da je pravilna i uravnotežena prehrana bogata dragocjenim vitaminima, jedan od najvažnijih stupova za jačanje imuniteta.

Brojna istraživanja pokazuju da su vitamini C, A i E, kao i folna kiselina zaštitnici našeg tijela jer sprečavaju upad patogenih napadača. Zato je važno da svoju preranu pojačamo namirnicama koji su izvor ovih vitamina.

Vitamin C

Vitamini protiv gripe 1
Foto: Pixabay

Svježe iscijeđena naranča ili limunada svakodnevno se preporučuju kako bi se zadovoljile potrebe našeg tijela za vitaminom C koji se smatra čuvarom od respiratornih infekcija. Regrutiranje vitamina C ima višestruko djelovanje: jača obrambeni mehanizam imuniteta, doprinosi zacjeljivanju rana i štiti od infekcija.

VIDI OVO: 10 ranih znakova da vašem tijelu nedostaje vitamina C

Vitamin A

Vitamini protiv gripe 2
Foto: Pixabay

Mliječna hrana, meso, jaja i riba osiguravaju vitamin A koji doprinosi dobrobiti epitela, odnosno tkiva koja prekrivaju kožu koja moraju biti u dobrom stanju da spriječe ulazak patogenih napadača. Vitamin A se smatra važnim za normalan životni ciklus stanica kože i igra ulogu u ukupnom razvoju tjelesnih tkiva. Nedostatak vitamina A dovodi do suje i krhke kože i smanjene elastičnosti.

VIDI OVO: Vitaminska bomba koja štiti od najgorih bolesti

Vitamin E

Vitamini protiv gripe 3
Foto: Pixabay

Potrudimo se da jedemo maslinovo ulje. Vitamin E zahvaljujući svom antioksidativnom djelovanju održava membrane stanice u dobrom stanju i sprečava štetne učinke slobodnih radikala. Najviše ga ima u djevičanskom maslinovom ulju, pa bi valjalo konzumirati 3 do 4 žlice dnevno. Dovoljnu količina vitamina E sadrži badem, kikiriki, piscatij, orasi, rotkvice i sezam. Imajte na umu da se vitamin E uništava na visokim temperaturama, tako da ne preporučujemo kuhanje ovih namirnica.

VIDI OVO: Budite oprezni! Neki vitamini mogu uništiti vaše zdravlje

Folna kiselina

Vitamini protiv gripe 4
Foto: Pixabay

Zeleno lisnato povrće, integralne žitarice sadrže folne kiseline koje doprinose razvoju leukocita neophodnih za obranu tijela. Folna kiselina pripada kompleksu vitamina B koji doprinosi neometanom neurološkom razvoju, poboljšanju cirkulacije i stvaranju crvenih krvnih zrnaca, kao i regulaciji aminokiselina.

IZVORTelegraf.rs