10 znakova da vašem tijelu nedostaje vitamin C

Ozbiljan nedostatak vitamina C je neuobičajen, ali postoji nekoliko znakova koji ukazuju na to da vašem tijelu nedostaje ovog hranjivog sastojka.

Nedostatak vitamina C može dovesti do neželjenih simptoma i narušenog zdravlja, što se može spriječiti dovoljnom konzumacijom ovog vitamina.

Vitamin C potreban je za rast i obnavljanje tkiva u tijelu. Pomaže u proizvodnji kolagena koji služi u izgradnji kože, hrskavice, krvnih žila, ligamenata i tetiva. Ovaj vitamin pomaže i u zacjeljivanju rana, apsorpciji željeza i održavanju zdravlja kostiju. Vitamin C snažan je antioksidans koji pomaže u smanjenju štete koju uzrokuju slobodni radikali i tako sprečava razvoj stanja poput bolesti srca i raka.

Nedostatak vitamina C: 10 znakova da vam nedostaje ovaj vitamin

Brightside donosi 10 znakova koji upozoravaju na nedostatak vitamina C.

1. Desni su često upaljene i krvare

Vitamin C ključan je za zdravlje desni. Ako ne unosite dovoljno vitamina u danu, postoji mogućnost od razvijanja gingivitisa. Ako mislite da se dovoljno brinete o svojim ustima, ali da vam desni krvare, probajte unositi više vitamina C.

Znanstvenici procjenjuju da je u danu dovoljno konzumirati 75 miligrama za žene i 90 mg za muškarce. Ako ste pušač, na ovo dodajte još 35 mg.

1. Desni su često upaljene i krvare
Foto: Unsplash

2. Lako dobivate masnice i rane sporo zacjeljuju

Ako vam lako nastaju masnice, moguće je da vam nedostaje vitamina C. Na sreću, to se može kontrirati dovoljnim unošenjem citrusnog voća i povrća. Ako vašim posjekotinama treba dugo da zacijele, to isto tako može biti znak da vam nedostaje vitamina C. Tijelo treba ovaj vitamin da proizvede kolagen, pa je dobro pojesti naranču poslije ručka!

VIDI OVO: Znakovi upozorenja da vašem organizmu nedostaju vitamini i minerali

3. Kosa vam je krhka i lako opada

Ako vam kosa lako puca i ispada, moguće je da vam nedostaje vitamina C. Prije nego potrošite masu novca na preparate za kosu, probajte jesti više hrane bogate vitaminom C, poput brokule ili kivija. Prosječnom se prehranom unosi uglavnom dovoljno vitamina C, pa ne trebate uzimati dodatke, samo treba pripaziti na prehranu.

4. Često vas bole zglobovi

Bol u zglobovima česti je simptom nedostatka vitamina C. Nedostatak vitamina može dovesti do raznih upala, što dovodi do bolnih zglobova. Bolni zglobovi otežavaju i najlakše zadatke, pa treba pripaziti na količinu unesenog vitamina.

VIDI OVO: 5 sigurnih pokazatelja da vašem tijelu nedostaju vitamini

5. Stalno ste bolesni i osjećate da vam je imunitet slab

Ako često imate gripe, prehlade i infekcije, vrlo je vjerojatno da vam je opao imunitet. Vitamin C proizvodi leukocite, bijele krvne stanice koje se bore protiv bolesti i stranih napadača. Ako ste često bolesti, moguće je da se tijelo ne može boriti protiv stalnih napada zbog nedostatka vitamina C.

6. Dobivate na težini, iako na nju pazite

Ako uvijek jedete jednako i pazite da ne pretjerujete, a opet dobivate na težini, moguće je da se radi o nedostatku vitamina C. Istraživanja su pokazala povezanost niskog vitamina C i povećane masnoće u tijelu, pogotovo oko trbuha. Vitamin C isto tako pomaže tijelu u otapanju masnoće, pa ne preskačite salatu!

7. Osjećate se umorno i pospano cijeli dan

Dovoljno spavate po noći, ali se tijekom dana osjećate kao pregaženi. Moguće je da vam nedostaje vitamina C jer je posljedica ovoga i iscrpljenost. Umjesto da se trpate kavom, probajte svakodnevno pojesti citrusnu voćku.

VIDI OVO: LIJEČNIK TVRDI: Kada imate dovoljno ovog vitamina, ne možete dobiti rak!

8. Koža izgleda suho i ispucalo

Kao što je ranije napomenuto, vitamin C vrlo je važan u proizvodnji kolagena. Zbog toga nedostatak ovog vitamina uzrokuje suhu i naboranu kožu, jer kolagen joj daje svjež i mladolik izgled. Umjesto da trošite novac na skupocjene preparate za kožu, probajte prvo povećati dnevni unos vitamina C.

9. Nos vam često krvari

Ako vam nos često krvari, moguće je da vam nedostaje vitamina C. Nos je pun kapilara, a vitamin C pomaže im da budu snažne.

10. Nokti su vam tanki i krhki

Tijelo treba vitamin C kako bi apsorbiralo željezo. Ako u tijelu nemate dovoljno vitamina C, to može dovesti do nedostatka željeza, što uzrokuje krhke nokte. Ako ste  ih pokušali ojačati preparatima, a ne vidite rezultate, probajte promijeniti prehranu i ubaciti citrusno voće i povrće.