VJERA U BROJEVE: Zbog čega je Kolinda fascinirana brojem 11?

Aktualna hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović krenula je u kampanju po još jedan mandat 11.11. u 11 sati i 11. minuta. Datum i vrijeme nisu odabrani slučajno, slažu se okultisti, numerolozi i astrolozi.

Ovaj datum imao je mistično i transformativno značenje još iz vremena drevnih naroda koji su naseljavali prostore Europe.

Sam se broj 11, pod kojim je vrlo transparentno aktualna predsjednica odlučila krenuti u bitku za novi mandat, različito promatra u brojnim religijskim i magijskim učenjima, piše 100posto.hr.

U kršćanstvu je primjerice, 11 broj nesavršenstva, a prema nekim tumačenjima svetih spisa izdajnik Juda Iškariotski bio je 11. apostol.

U zapadnoj gnostičkoj tradiciji 11 ima puno bolji položaj. Istovremeno, on je broj grijeha i broj znanja, odnosno grješnog znanja.

VIDI OVO: Predsjednica Kolinda tvrdi da je vjernica, a promovira opasnu praksu

“Jedanaestica je iznimno važan broj u zapadnom okultizmu, osobito u učenjima Zlatne zore i tajnih društava koja su iz nje proizašli. Često ga favorizira i britanski magičar Alister Crowley koji u jednom od svojih spisa kaže ‘moj broj je 11 i svih onih koji su samnom’. Crowley 11 zove i brojem magike. Jedanaest je bio omiljeni broj pjesnika i političara Gabrielea D’Annunzija koji je kazao da je ‘taj broj drag njegovom praznovjerju’. Zbog toga je osvojio Rijeku 11. rujna 1919. Njegove trupe čekale su spremne u seocetu Ronchi kako bi grad zauzeli baš na taj datum”, kaže književnik i lingvist Boris Perić koji je okultnu simboliku proučavao za potrebe svog najnovijeg mističnog romana Zagabrijel.

Kakva je veza između Kolinde i broja 11?

Otkud fascinacija zapadnjačkih okultista, a i naše predsjednice, svjesno ili nesvjesno, jedanaesticom? Odgovor valja potražiti u kabali, drevnom židovskom mističnom učenju.

Prema kabali, čitav svemir sastavljen je od 10 sefira koje su raspoređene na onom što nazivaju ‘drvetom života’. Malkut je ‘najniži’ oblik postojanja, a keter najviši. Predanim ezoterijskim radom, magijom i meditacijom posvećeni adept može otkriti ostale nivoe postojanja izvan osjetilne spoznaje. Međutim, priča tek postaje komplicirana kada se dođe do broja 11.

Izbor baš ovog datuma za službeni početak kampanje nije iznenadio ni astrologe.

Na prošlim je izborima Kolinda Grabar Kitarović svoj program predstavljala 11. 11. u 11. sati koji osim zastrašujuće simbolike broja 11 u sebi također ima kombinaciju broja 3 i 6, pa je, u najmanju ruku znakovito da i ovog puta predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ide istim smjerom, vjerom u brojeve, a ne u Boga, do pobjede, piše Dnevno.hr.

Numerologija i Biblija

Biblijska numerologija je znanost o brojevima u Bibliji. Dva broja koja se najčešće ponavljaju u Bibliji su 7 i 40. Broj 7 označava cjelovitost ili savršenstvo (Postanak 7,2-4; Otkrivenje 1,20).

Taj broj se često naziva „Božji broj“, budući da je On jedini savršen i kompletan (Otkrivenje 4,5; 5,1. 5-6). Broj 3 se također smatra brojem božanskog savršenstva: trojstvo se sastoji od Oca, Sina i Duha Svetoga.

VIDI OVO: Koje je značenje određenih brojeva u Bibliji?

Broj 40 često se shvaća kao „broj testa ili kušnje“. Primjerice, Izraelci su lutali 40 godina (Ponovljeni zakon 8,2-5); Mojsije je bio na gori 40 dana (Izlazak 24,18); Jona je upozoravao da će na Ninivu pasti osuda nakon 40 dana (Jona 3,4); Isus je bio kušan 40 dana (Matej 4,2); 40 dana je prošlo između Isusovog uskrsnuća i uzašašća (Djela 1,3).

Još jedan broj koji se ponavlja u Bibliji jest 4, a to je broj stvaranja: sjever, jug, istok, zapad; četiri godišnja doba. Broj 6 se smatra brojem čovjeka: čovjek je stvoren 6. dan; čovjek radi samo 6 dana. Još jedan primjer biblijskog korištenja broja koji nešto označava jest Otkrivenje, 13. poglavlje, koje kaže da je broj Antikrista 666.

O tome imaju li ili nemaju brojevi stvarno značenje još uvijek je tema rasprave. Izgleda da Biblija definitivno koristi brojeve po određenim obrascima ili kako bi podučila duhovnu istinu. Međutim, mnogo ljudi previše važnosti stavlja na „biblijsku numerologiju“, pokušavajući pronaći posebno značenje iza svakog broja u Bibliji. Broj u Bibliji često je jednostavno broj.

Bog nas ne poziva da tražimo tajna značenja, skrivene poruke ili šifre u Bibliji. U Svetom pismu postoji više nego dovoljno jednostavne istine koja može zadovoljiti sve naše potrebe i učiniti da budemo „potpuni, opremljeni za svako dobro djelo“ (2. Timoteju 3,17).

Izvor: 100posto.hr/Dnevno.hr/Gotquestions.org

NAJNOVIJE!