4 razloga zbog kojih vjernici mogu biti zahvalni u vremenima nevolje

Na Dan zahvalnosti, Amerikanci obilježavaju najreligiozniji od sekularnih praznika. Stotinama godina stvarali smo nacionalnu tradiciju davanja zahvalnosti za blagoslove koje smo dobili proteklih godina. No za kršćane, svaki bi dan trebao biti dan zahvalnosti, jer je redovito prakticiranje zahvalnosti način na koji postajemo ispravno orijentirani prema Bogu.

Bez redovitog prakticiranja zahvalnosti možemo postati okrenuti prema sebi, vjerujući kako smo mi zaslužni za sve što imamo u našim životima. Samo razvijanjem discipline zahvalnosti možemo biti sigurni svoje svjesnosti Božje dobrote i svog pouzdavanja u Njega svakoga dana.

Izražavanje zahvalnosti može biti izazovno čak i onda kada se osjećamo blagoslovljeno. No što je sa svim onim razdobljima kada trpimo bol, patnju ili poteškoće? Kako možemo biti zahvalni kada smo izgubili posao ili kada je naše dijete zarobljeno pornografijom? Kako možemo biti zahvalni kada naši bližnji pate od seksualnog uznemirivanja ili ako umiru od opojnih droga?

VIDI OVO: Zahvalnost doslovno transformira ljudski mozak

Kada izgleda kao da se naši svjetovi ruše, kako možemo, kao što nam Pavao govori ”dati zahvalnost za sve situacije”? (1. Solunjanima 5, 18) Govori li apostol Pavao da trebamo biti zahvalni za te nevolje? Kao što Jim Burns objašnjava:

„Ne. Ako pogledate pobliže, vidjet ćete da nam Pavao ne govori da budemo zahvalni za te stvari; umjesto toga trebali bismo biti zahvalni u našim okolnostima. Postoji velika razlika između toga kada smo zahvalni za svaku situaciju u životu i kada smo zahvalni u tim situacijama. On nas izaziva da pronađemo razlog za zahvalnost, čak i u najgorim od svih situacija“.

Svatko od nas, kada je u razdobljima nevolje ili poteškoća, ima problema sa izražavanjem zahvalnosti Bogu zbog onoga što je učinio za nas. No evo četiri razloga zbog kojih vjernici mogu biti zahvalni u vremenima nevolje.

1. Zbog toga što nismo sami.

Niti jedan kršćanin ne prolazi kroz teška vremena sam. Ne samo da smo ujedinjeni s Kristom, nego smo i ujedinjeni s ostalim vjernicima kroz naše jedinstvo s Kristom. Naš Spasitelj ne ostaje izvan nas i ne vodi nas samo do boljeg života, kao što kaže Michael Horton. Umjesto toga, „mi živimo u Njemu i samim time živimo u i za jedni druge“.

Ako ste tjeskobni ili u strahu, u boli ili sumnji, okrenite se Gospodinu i potražite svoju braću i sestre u Kristu. Neka drugi vjernici znaju vašu nevolju kako bi vam mogli pomoći u nošenju bremena.

2. Zbog toga što je Bog suveren.

Kao kršćani možemo biti zahvalni zbog toga što smo djeca suverenog Gospodina. Čak i kada izgleda da je naš život izmakao kontroli, možemo vjerovati da je Gospodin u potpunoj kontroli i da koristi ova razdoblja nevolje kako bismo postali zreliji i kompletniji.

VIDI OVO: BUDITE ZAHVALNI: 10 biblijskih stihova koji će vas podsjetiti da u svemu trebate zahvalni

Kao što Jakov piše: „Pravom radošću smatrajte, braćo moja, kad upadnete u razne kušnje znajući da prokušanost vaše vjere rađa postojanošću“.

3. Zato što imamo nadu.

Običavamo razmišljati o našoj nadi kao o emocionalnom stanju koje odražava ono što bismo željeli da se dogodi u budućnosti, ali nismo sigurni hoće li se to dogoditi. Na primjer, možemo se ”nadati” da će naš napuknuti brak biti obnovljen ili da ćemo izbjeći bankrot. Usprkos našim najiskrenijim željama, nismo sigurni hoće li doći do završetka kakvog priželjkujemo.

U Pismu nada znači nešto u potpunosti drugačije. Nada je želja za budućim ishodom koji je u potpunosti siguran. Znamo da onima koji vole Boga Bog sve izvede na dobro. (Rimljanima 8, 28) Zbog toga što vjerujemo Božjim obećanjima, možemo biti u cijelosti sigurni u vezi ishoda. Zbog toga što znamo da Bog može i hoće učiniti ono što kaže, naša nada je oblik znanja. Kao što R. C. Sproul kaže: „Nada je vjera gledanja prema naprijed“.

4. Zbog toga što imamo Boga.

Tijekom vremena, prakticiranje zahvalnosti postaje dar sam po sebi. Kako rastemo u zahvalnosti, učimo biti zahvalni ne samo za dobre darove koje nam Bog daje, već za sve u našim životima, uključujući i iskušenja i patnje. Učimo da možemo biti zahvalni čak i u tuzi i boli, jer i dalje imamo najveći dar kojeg smo ikad mogli poželjeti: samoga Boga.

VIDI OVO: 5 osoba iz Biblije koje su pokazale najviše zahvalnosti

Djelo zahvalnosti nam pomaže u produbljivanju našeg povjerenja u Božju dobrotu i pomaže nam da budemo ponizni, bez obzira na okolnosti koje trebamo izdržati. Iako ne trebamo biti zahvalni za naše okolnosti, spoznaja da imamo vječnog Boga nam može pomoći da naučimo kako da budemo zahvalni u našim sadašnjim okolnostima.

Autor: Joe Carter; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Thegospelcoalition.orgObjavljeno uz dopuštenje portala Thegospelcoalition.org koje vrijedi za portal novizivot.net.