Vjerovati Bogu kada stvari ne idu dobro

Vjerovati u Boga je lako kada sve ide dobro. To je malo teže činiti kada se nađete usred iskušenja.

“Uzdaj se u Jahvu svim srcem
i ne oslanjaj se na vlastiti razbor.
Misli na nj na svim svojim putovima
i on će ispraviti tvoje staze.” (Mudre izreke 3, 5-6)

Teško je ne osloniti se na vlastiti razbor i teško je vjerovati svim svojim srcem kada se čini da stvari idu drugačijim smjerom od onoga kako zamišljate da će se život odvijati.

Međutim, mudrost iz Biblije daleko je veća od bilo koje zemaljske mudrosti i živa je Riječ ta koja nam daje hranu. Riječ kaže da smatramo radošću kad god smo suočeni s nevoljama.

“Pravom radošću smatrajte, braćo moja, kad upadnete u razne kušnje znajući da prokušanost vaše vjere rađa postojanošću.

Ali neka postojanost bude na djelu savršena da budete savršeni i potpuni, bez ikakva nedostatka.“ (Jakovljeva 1, 2-4)

Nova razina

Kada prolazimo kroz vremena koja nam možda nemaju smisla, možemo usmjeriti svoja srca i um na Boga te Ga zamoliti da nam pomogne vjerovati i uzdati se da će sve riješiti.

Možemo Mu početi zahvaljivati ​​za sve, dobro i ne tako dobro, jer možda učimo neprocjenjive lekcije dok prolazimo kroz teškoće.

U nama se može razviti nova razina povjerenja i dublja vjera te oslanjanje na Boga što će nam pomoći da rastemo i sazrijemo u našem hodu s Njim.

Naš fokus će se izoštriti dok proučavamo i razmišljamo o Njegovim istinama i o onome što On govori o nama i našoj budućnosti – “Jer ja znam svoje naume koje s vama namjeravam’ – riječ je Jahvina – ‘naume mira, a ne nesreće: da vam dadnem budućnost i nadu.” (Jeremija 29,11)

VIDI OVO: 3 važne nagrade koje dolaze od vjerovanja Bogu

Ovaj biblijski redak je prilično poznat i često se citira kada nam je potrebna sigurnost u smislu naše budućnosti. Bio mi je omiljen kroz godine. Međutim, ono što se često ne citira jest ono što se događalo s Božjim narodom prije stiha 11. Oko 10 000 Židova bilo je prisiljeno preseliti se iz Jeruzalema u grad Babilon te su bili vlašću kralja Nabukodonozora.

U Knjizi proroka Jeremije, 29. poglavlju, u stihu 10 Bog kaže: “Jer ovako govori Jahve: ‘Istom kad se Babilonu ispuni onih sedamdeset godina, ja ću vas pohoditi te vam ispuniti dobro obećanje da ću vas vratiti na ovo mjesto.”

Stih 11 poprima dublje značenje kada znate kontekst. Siguran sam da je bilo nekoliko ljudi koji su se pitali što se događa i zašto su prognani. Eh, i to samo sedamdeset godina! Siguran sam da su morali naučiti vjerovati Bogu i ne oslanjati se na vlastiti razbor.

Oni su ustrajali

U Bibliji postoji toliko mnogo priča o ljudima koji su hodali teškim putovanjima koji su ponekad bili zbunjeni i obeshrabreni, ali su ustrajali i odrasli u zrelosti te kasnije vidjeli kako se Božja dobrota i vjernost ostvaruje.

Nadam se da možemo naučiti gledati na naše kušnje i poteškoće kao na vrijeme kada se možemo približiti Bogu i vjerovati da će on sve zajedno činiti na dobro.

Autor: Jo Fuller; Prijevod: Nenad A.; Izvor: Christiantoday.com