financijske potrebe

„A Bog moj ispunit će svaku vašu potrebu prema bogatstvu svojemu, u slavi, u Kristu Isusu“ (Filipljanima 4,19).

Bog može

Mnogi ljudi su danas u financijskim problemima, a djelomično iz razloga što možda apsolutno ništa ne daju Bogu. Kada mi je par jednom došao s financijskim problemima, pitao sam ih koliko daju crkvi ili drugim službama. Rekli su da si trenutno ne mogu priuštiti davati ikome i nisu bili u stanju godinama. Pomislio sam da je možda to problem. Ne mogu si priuštiti da ne daju, barem mali prilog. Kad bi mogli davati samo malo, to je u redu, ali ne davati ništa znači da ne vjeruju Bogu da će se pobrinuti za njihove financijske potrebe, i zato ne daju ništa.

Rekao sam im da se Bog može obilno pobrinuti za svaku njihovu potrebu (2 Kor 9,8), ali moraju se pouzdati u Njega. Sjećate se udovičkog priloga, odnosno njezina dva bakrena novčića? Ona je dala više od bogataša, koji su brojčano dali više, ali ona je dala sve što je imala (Marko 12,41-44). Ne sugeriram da dajete sve što imate, i moja poanta nije da vas tjeram da dajete desetinu ili da se osjećate krivim, nego da se pouzdajete u Boga, koji je više nego dovoljan da se pobrine za svaku potrebu, samo ako ćete mu vjerovati.

Mi kažemo „Da“, ali briga kaže „Ne“

Mogli bismo reći da vjerujemo Bogu, ali ako se brinemo u vezi naše financijske sigurnosti, vjerujemo li mu uistinu? Sjetite se da On drži budućnost (Izaija 42,9). Briga je suprotna od pouzdanja, zar ne? Briga kaže: „Brinem se“; pouzdanje kaže: „Ne brinem se“. Možemo reći da se uzdamo u Boga za naše spasenje (Ivan 3,16) i u našim kušnjama (Rim 8,28), ali kada se brinemo u vezi naše financijske situacije u budućnosti, zapravo govorimo Bogu da mu vjerujemo u većini toga što čitamo u Bibliji, ali ne u svemu.

Jedino mjesto u Bibliji gdje nam Bog zapravo daje dopuštenje da ga iskušamo jest u vezi naših novaca (Mal 3,10-11), iskušenje na kojem je Izrael pao i doveo Boga do toga da im kaže da su ga zakinuli (Mal 3,7-9). Idite van ili pogledajte kroz prozor čim ovo pročitate. Vidite li ptice? Pogodite što? Bog se brine za njih, iako nikada ne žanju, ne siju niti pohranjuju hranu, a mi smo svakako mnogo vredniji od njih (Mt 6,26). Vjerujete u ono što kaže Ivan 3,16 u vezi vaše vječne budućnosti, zar ne? Zašto onda ne možete vjerovati onome što piše u Mateju 6,26 ili Filipljanima 4,19?

Pogledajte Njegova stvorenja

Vidio sam mnoge ljude koji se brinu, a Bog se posebno mnogo više brine u svojoj ljubavi za njih nego za svoja ostala stvorenja. Bog se brine za gavrane, stoku, vrapce (Psalam 147,9), i svako drugo stvorenje koje je stvorio (Psalam 104,27), uključujući svako stvorenje u moru, jazavce, divokoze, drveće i biljke (Psalam 104,18-28).

Dakle, trebamo se pouzdati da će se On pobrinuti za nas koji smo Njegova djeca. Kao otac, nikada ne bih dozvolio da moja djeca budu gladna, ali koliko više Bog ima od mene! On obećava da nikada neće dopustiti da pravedni prose kruh (Psalam 37,25) ili da Njegova djeca gladuju (Izreke 10,3). Stoga, predajte svoje brige Bogu koji posjeduje više od svih šumskih životinja i stoke na tisuću brjegova (Psalam 50,10); On također posjeduje brjegove!

Zaključna molitva

Bože, Oče naš, molim te pomozi mi da ti vjerujem više nego što mogu vidjeti svojim očima, jer ti vidiš budućnost, a ja vidim samo sadašnjost. Zato mi molim te oprosti za trenutke u kojima se nisam pouzdao u tebe. Molim u Isusovo ime. Amen.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Rhetoricaljesus.com