Zašto se ne smijemo osvećivati osobi koja nam je nanijela zlo?

Postoje biblijski razlozi zašto se ne smijemo osvećivati osobi koja nam je nanijela zlo. Kad Bog kaže da se ne smijemo sami osvećivati, misli da će to On učiniti.

Jedan od razloga za ljutnju i neopraštanje je taj što zapravo nemamo vjeru u Božju pravdu i moralni autoritet. Bog kaže: “Osveta je moja, veli Gospodin, ja ću je vratiti” (Rim 12,19).

Ako doista to vjerujemo, nećemo sami pokušati ispraviti nanijetu nam nepravdu. Zbog potpunog pouzdanja u ljubav i apsolutnu pravdu svoga Oca, Isus, kad je bio “mučen nije prijetio, nego je to prepuštao pravednomu Sucu” (1 Pt 2,23).

Kad Bog kaže da se ne smijemo sami osvećivati, misli da će to On učiniti. A sâm kamen temeljac njegova moralnog autoriteta njegova je apsolutna pravednost. Moralan zakon nepromjenjiv je kao i svaki fizički zakon. “Što tko sije, to će i žeti” (Gal 6,8).

VIDI OVO: Božja pravda nikoga ne zaobilazi: Mudra priča o tome da sve u životu ima svrhu

Ovaj zakon nepromjenjiv je kao i zakon gravitacije. Čovjek koji čini zlo ili nepravdu, jest čovjek koji gubi, a ne osoba koja je povrijeđena – ako ostane blaga, bez duha antagonizma ili osvete u svom srcu.

Ako smo doista sigurni u Božju pravdu, nećemo pasti u iskušenje i uzeti stvari u vlastite ruke, nego ćemo radije moliti za nesretnu osobu koja nam je učinila nepravdu. A ako ostanemo blagi te oprostimo, otkrit ćemo da smo ojačali za pobjedu nad ljutnjom. A kad dani našeg školovanja prođu, bit ćemo u stanju vlastitim očima vidjeti od kolikog su nam značaja bile te bitke.

Slava Bogu! “U svakoj prilici zahvaljujte, jer je to za vas volja Božja u Kristu Isusu” (1 Sol 5,18).

Autor: Paul E. Billheimer

NAJNOVIJE!