žena tijelo
Foto: Pixabay

Nedavno smo moja supruga i ja ponovno počeli prakticirati obiteljsko štovanje, posvećujući svakodnevno vrijeme čitanju Biblije i zajedničkoj molitvi. Iako molimo i čitamo za sebe, trebamo i zajedničko vrijeme u Bibliji.

Odlučili smo krenuti sa sedmodnevnim planom čitanja o braku. Naš prvi odlomak bio je Efežanima 5,21-33. Stihovi 28-33 su me ostavili bez riječi i u suzama:

„Tako su muževi dužni ljubiti svoje žene kao svoja tijela. Tko ljubi svoju ženu, sebe ljubi. Ta nitko nikada nije zamrzio svoga tijela, nego ga hrani i njeguje kao i Gospodin crkvu. Jer svi smo udovi tijela njegova, od puti njegove i od kostiju njegovih. Zbog toga će čovjek ostaviti svoga oca i majku i prionuti uza svoju ženu, i bit će dvoje jedno tijelo. Velika je to tajna, a ja kažem da se odnosi na Krista i na crkvu. Neka dakle i svaki pojedini od vas tako ljubi svoju ženu kao sebe sama, a žena neka poštuje muža.“

Pavao, kao vješti umjetnik, osvojio me svojom slikom o braku. Toliko sam bio osvjedočen da sam jedva mogao govoriti. Bio sam zadivljen. Pitao sam ženu za opažanje kako bih mogao sabrati svoje misli. Ali dok je govorila o podlaganju, mogao sam samo osjetiti težinu svoje odgovornosti.

Nisam volio svoju ženu kao da je ona članica mog vlastitog tijela. Nisam čak ni težio za time da ju ljubim kao što Krist ljubi Crkvu, svoje tijelo.

Prednosti tijela

Nauk o „Kristovom tijelu“ uči da postoji tajanstvena veza između svih vjernika koji su povezani i ovisni o Isusu Kristu. U 30. stihu, Pavao nam govori kao članovima Kristova tijela. Kao članovi primamo prednosti toga da nas Krist hrani i njeguje (Efežanima 5,29).

Ovaj izraz predočava intimnu sliku zajedništva, ujedinjenosti i jedinstva između Krista i vjernika. Krist kao naša glava nas vodi. Podlažemo mu se kao što se naše ruke, noge i drugi dijelovi tijela podlažu našem mozgu.

Istodobno, kao glava, Krist hrani, pere i njeguje svoje članove. Dio Radosne vijesti jest da je Krist spreman i sposoban ispuniti naše potrebe. Dokazao je to onda kada je sebe dao kao otkupninu (1. Timoteju 2,6), ponio grijehe u svom tijelu na drvetu (1. Petrova 2,24), postao grijehom iako nije poznavao grijeh (2. Korinćanima 5,21), i za sva vremena usavršio one koji se posvećuju (Hebrejima 10,14).

Štoviše, kao članovi primamo duhovne darove koji nas opremaju…

„…za djelo službe, za izgradnju tijela Kristova, dok svi ne dospijemo do jedinstva vjere i spoznaje Sina Božjega, do čovjeka savršena, do mjere uzrasta punine Kristove: da više ne budemo djetinjasti, bacani valovima i gonjeni uokolo svakim vjetrom nauka, u kockanju ljudskom, u lukavstvu koje vodi k zabludi“ (Efežanima 4,12-14).

Čovjek (ili žena) u zrcalu

Ovaj odlomak je oglas za muževe. Naše jedinstvo u braku ne znači da nismo jedinstveni pojedinci, i ne čini naše jedinstvo vječnim. Naš brak će završiti – kad netko od nas umre. To je privremena, zemaljska slika Kristova odnosa sa svojom nevjestom, crkvom. Ali vječna ujedinjenost, povezanost, intimnost i jedinstvo koje sada uživamo s Kristom trebaju se odraziti u našim privremenim brakovima.

Pavao ne govori samo: „Muževi, ljubite svoje žene kao sami sebe.“ Ako to tako vidimo, ne vidimo ljepotu i čudo braka. Također pogrešno razumijemo naše jedinstvo s Isusom. Pavao kaže: „Muževi, ljubite svoju ženu, jer je ona vaše tijelo.“ Vi ste jedno tijelo. Ne možete biti odvojeni. Više ste povezani sa svojim supružnikom nego s onima koji dijele vaš DNK.

Suprotstavljanje mojoj ženi oštrim ili bezosjećajnim riječima je besmisleno kao stajanje ispred zrcala i raspravljanje sa samim sobom. Odbijanje da se pobrinem za svoju ženu bezumnije je nego ne hraniti samoga sebe. Ne htijenje da ju kupam u Božjoj Riječi odbojnije je nego ne paziti na vlastitu higijenu.

Pavao me podsjetio na jednostavnu stvarnost koju sam brzo zaboravio: ona sam ja. Kristova ljubav nije samo slika toga kako trebam voljeti svoju ženu, već i moj izvor snage da živim tu ljubav. Njegova ljubav razotkriva moj grijeh i daje mi snagu da ga nadvladam. Osnažuje me da vidim da sam ona ja i da ju volim nesebično i požrtvovno kao što Krist voli mene.

Autor: Phillip Holmes; Prijevod: Vesna L.; Izvor: DesiringGod.org