Vozač u selu pogazio djevojčicu (3), a njeno srce sada kuca u drugom djetetu
Foto: Privatna arhiva

Mlada obitelj iz Češke doživjela je tragediju nakon što je vozač (58) u selu pokosio njihove dvije mlade kćeri i baku. Žena je umrla na mjestu, a malena Olinka (3) u bolnici.

Nasljeđe hrabre djevojčice nastavit će živjeti nakon što su njezini organi spasili troje mladih pacijenata.

Olinka, koja je krajem lipnja trebala napuniti četiri godine, imala je težak životni put. No, sa svime se uspjela nositi i nakon operacije krajem prošle godine bila je savršeno zdrava djevojčica.

“Uvijek je svima htjela pomoći. Kad bi se netko ozlijedio, odmah bi dotrčala s flasterom. Htjela se brinuti za druge, uvijek je bila nasmijana.

Mislili smo da će jednog dana biti liječnik, da će spašavati druge. Sada je spasila još troje djece”, rekla je majka.

Najteža odluka

Djevojčica je imala tešku ozljedu glave nakon što ju je udario automobil. Brzo je prebačena u bolnicu u Brnu, ali liječnici nisu imali dobre vijesti za očajne roditelje. Olinka su na životu održavali samo uređaji, oštećenje mozga bilo je nepovratno. No, tijelo nije odustajalo.

Roditelji su bili suočeni s dosad najtežom odlukom. Organi njihove kćeri mogli bi spasiti živote nekolicini bolesne djece. Pristali su na to, znajući da bi njihova mala ratnica željela isto.

“Kada sam njeno malo tijelo poslala na transplantaciju, zamolila sam je da čuva drugu djecu i da im pomaže, da usreći njihove roditelje, kao što je ona nas usrećila”, dodala je očajna majka.

Srce joj je nastavilo kucati

Donirani organi spasili su dva života u Češkoj i jedan u Poljskoj. Srce malene djevojčice otišlo je u Varšavu i sada kuca u grudima djeteta koje je dobilo novu šansu za život.

“Održava nas to što u njima živi naša kćer. I apeliram na sve roditelje da svako jutro zagrle i izljube svoju djecu. Olinka je to radila prije nego što je krenula u vrtić. Vjerujte, to je jako važno, jer nikada znam što se može dogoditi”, rekla je Olinkina majka.

Stravična nesreća dogodila se prošlog četvrtka, kada je baka djevojčice vraćala kući iz vrtića i škole. U jednom trenutku pokosio ih je automobil.

“Iz nepoznatih razloga vozač je izletio s ceste i udario tri osobe”, rekla je glasnogovornica policije Mihaela Lebrova.

Baka je umrla na mjestu, a Olinka u bolnici. Njezina starija sestra Elenka prošla je s lakšim ozljedama.

Policija intenzivno radi na slučaju. Optužili su vozača, Ukrajinca koji navodno već duže vrijeme živi u Češkoj.

Policija istražuje kako je točno došlo do nesreće. Vozač prije vožnje nije konzumirao alkohol, test je bio negativan.

Mještani Časlavice, odakle je obitelj, pokrenuli su akciju prikupljanja sredstava za pomoć.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare