Što znači da postoji “vrijeme plača i vrijeme smijeha” (Propovjednik 3,4)?

„Vrijeme plača i vrijeme smijeha; vrijeme tugovanja i vrijeme plesanja“ jedan je od četrnaest dvostiha kontrastnih vremena i razdoblja života koje opisuje kralj Salomon u Propovjedniku 3,1-8.

Unutar tih izjava, Salomon je sažeo svaki „posao pod nebom“ (redak 1) zaključujući da postoji vrijeme koje je Bog odredio za svaki trenutak i da je svaki od njih pod Gospodinovom kontrolom. 

Ekstremna emocionalna razdoblja središte su Salomonovog opažanja da postoji „Vrijeme plača i vrijeme smijeha.“ Tuga i sreća, plakanje i radost, oplakivanje i veseljenje su dijelovi života. Osjećaji razočarenja, gubitka i odbijanja su neizbježni. Više puta je Sam Isus bio preplavljen žalošću do ruba suza (Ivan 11,32; Luka 19,41).

Ako budemo živjeli jako dugo, s vremenom ćemo proći vremena kada želimo reći, kao psalmist: „Suze su kruh moj danju i noću“ (Psalmi 42,2). Također ćemo iskusiti i vremena radosti i smijeha. Kralj David priznaje da „Večer donese suze, a jutro klicanje“ (Psalam 30,6).  

„Radujte se s radosnima, plačite sa zaplakanima!“

U Rimljanima 12,9-21 apostol Pavao je naučavao da je znak pravog kršćanina iskrena ljubav iskazana kroz žrtvu i službu kolegama vjernicima. Čini se da je Pavao imao Propovjednika 3,4 na umu kada je poticao vjernike: „Radujte se s radosnima, plačite sa zaplakanima!“ (Rimljanima 12,15). Kada se identificiramo jedni s drugima u našim radostima i žalostima, kada zajedno plačemo i smijemo se u određeno vrijeme, mi dokazujemo autentičnost naše iskrene privrženosti i ljubavi.

Umjesto da se distanciramo od emocionalnih iskustava drugih, istinska ljubav nas motivira da otvoreno plačemo, da se smijemo na glas, da pjevamo i da plešemo, da duboko ulazimo u njihova iskustva i da osjećamo solidarnost s onima za koje marimo, bez obzira na njihovo raspoloženje.  

„Blago vama koji sada plačete: vi ćete se smijati!“

U Kristovoj Propovijedi na Gori on je rekao Svojim učenicima: „Blago vama koji sada plačete: vi ćete se smijati!“ (Luka 6,21). Siromaštvo, glad, progoni, uvrede, nijekanje, mržnja i lažne optužbe neka su od jadnih stanja s kojima se najbliži Gospodinovi sljedbenici suočavaju tijekom svog života na zemlji. Naša odanost Isusu na ovom svijetu će nam zasigurno izazvati jad (Matej 5,3-11). No, Krist nas ohrabruje „ Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima! (Matej 5,12). 

U Ivanu 16,20 Isus je obećao Svojim vjernima: „Zaista, zaista, kažem vam: vi ćete plakati i jaukati, a svijet će se veseliti. Vi ćete se žalostiti, ali žalost će se vaša okrenuti u radost.“ Kao kršćani mi možemo očekivati suočavanje s nekim od najokrutnijih okolnosti zamislivih na ovome svijetu. No čeka nas vječni život s Isusom. Možda ćemo sada plakati dok se svijet raduje, ali ćemo se smijati i slaviti zajedno s Gospodinom cijelu vječnost. 

“Vrijeme plača” je dio životnog ciklusa

Dok živimo u ovom palom svijetu „vrijeme plača“ je neizbježan dio životnog ciklusa. No mi trebamo zapamtiti da je Bog s nama u svakom bolnom trenutku te da djeluje za Svoje dobre svrhe (Rimljanima 8,28). Štoviše, vječnost drži Gospodinovo predivno obećanje: „I otrt će im svaku suzu s očiju te smrti više neće biti, ni tuge, ni jauka, ni boli više neće biti jer – prijašnje uminu“ (Otkrivenje 21,4).

U vječnosti će „vrijeme plača“ završiti, a „vrijeme smijeha“ bit će naša blagoslovljena nagrada.

Izvor: Gotquestion.org; Prijevod: Mislav U.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!