vrste molitvi u Bibliji
Foto: Pixabay

Biblija otkriva mnoge vrste molitvi i koristi razne riječi u opisu te prakse. Primjerice, 1. Timoteju 2,1 kaže: „Zaklinjem dakle prije svega da se obavljaju prošnje, molitve, zastupanja, zahvalnice za sve ljude“ (VB). Ovdje se u jednom stihu navode sve četiri glavne grčke riječi koje se koriste za molitvu.

Ovo su glavne vrste molitve u Bibliji:

Molitva vjere

Jakovljeva 5,15 kaže: „I molitva vjere spasit će klonuloga, i Gospodin će ga podići; i ako je počinio grijehe, oprostit će mu se“ (VB). U ovom kontekstu, molitva se nudi u vjeri za nekoga tko je bolestan, tražeći od Boga iscjeljenje. Kada molimo, trebamo vjerovati u Božju snagu i dobrotu (Marko 9,23).

Molitva suglasnosti (također poznata kao korporativna molitva)

Nakon Isusova uzašašća, učenici „svi bijahu jednodušno postojani u molitvama“ (Djela 1,14). Kasnije, nakon Pedesetnice, vjernici rane crkve „bijahu postojani“ u molitvama (Djela 2,42). Njihov primjer nas potiče da molimo s drugima.

Molitva zahtjeva (ili prošnje)

Trebamo donijeti svoje molbe Bogu. Filipljanima 4,6 uči: „Ne brinite se ni za što, nego u svemu — molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem — iskanja svoja obznanjujte Bogu“ (VB). Dio pobjede u duhovnoj bitci jest da „svakovrsnom molitvom i prošnjom u svako doba molite u Duhu“ (Efežanima 6,18).

Molitva zahvaljivanja

U Filipljanima 4,6 vidimo još jednu vrstu molitve: zahvaljivanje ili hvale Bogu. „Sa zahvaljivanjem — iskanja svoja obznanjujte Bogu.“ U psalmima se mogu naći mnogi primjeri zahvalnica.

Molitva štovanja

Molitva štovanja je slična molitvi zahvaljivanja. Razlika je u tome da se štovanje fokusira na činjenicu tko Bog jest; zahvaljivanje se fokusira na ono što je Bog učinio. Crkvene vođe u Antiohiji na ovaj su način molili dok su postili: „A dok su jednom vršili službu Go-spodnju i postili, reče Duh Sveti: ‘Hajde, odvojite mi i Barnabu i Savla za djelo na koje sam ih pozvao.’ Tada su ih, pošto postiše i pomoliše se i položiše na njih ruke, otpustili“ (Djela 13,2-3 VB).

Molitva posvećenja

Ponekad je molitva odvajanje sebe kako bismo slijedili Božju volju. Isus je molio na taj način noć prije svog raspeća: „I otišavši malo dalje, pade na lice svoje moleći i govoreći: ‘Oče moj! Ako je moguće, neka me mimoiđe čaša ova. Ali ne kako ja hoću, nego kako ti hoćeš!’“ (Matej 26,39 VB).

Molitva zastupanja

Mnogo puta naše molitve uključuju molbe za druge dok ih zastupamo. U 1. Timoteju 2,1 nam je rečeno da obavljamo zastupanja „za sve ljude“. Isus nam služi kao primjer u ovom području. Cijeli Ivan 17 Isusova je molitva u ime svojih učenika i svih vjernika.

Molitva proklinjanja

Molitva proklinjanja nalazi se u Psalmima (npr. 7, 55, 69). Koristi se za dozivanje Božjeg suda nad opakima, a time i osvećivanje pravednika. Psalmist koristi ovu vrstu molbe kako bi naglasio Božju svetost i sigurnost Njegovog suda. Isus nas uči da molimo za blagoslov nad našim neprijateljima, a ne proklinjanje (Matej 5,44-48).

Biblija također govori o molitvi u Duhu (1. Korinćanima 14,14-15) i molitvi kada nismo u stanju niti sjetiti se odgovarajućih riječi (Rimljanima 8,26-27). U tim trenucima, sam Duh se zauzima za nas.

Molitva je razgovor s Bogom i to treba činiti bez prestanka (1. Solunjanima 5,16-18). Kako rastemo u našoj ljubavi za Isusa Krista, prirodno ćemo sve više željeti razgovarati s Njime.

IZVORGotquestions.org