Zablude o posljednjim vremenima koje kršćani trebaju izbjegavati

Mnogi kršćani nasjedaju na zablude o posljednjim vremenima kada čitaju Otkrivenje ili predviđanja nekih proroka, a koje bi trebali izbjegavati. 

Možda me ovo čini lošim kršćaninom, ali ja zapravo nikada nisam mario za dogmu o Posljednjim vremenima.

Kao dijete 90-tih, doživio sam Left Behind mahnitost iz prve ruke, i gotovo su sva moja ljeta na biblijskim kampovima završavala govorom mrzovoljnog voditelja da živimo u „Posljednjim vremenima“.

Tijekom vremena sam postajao realniji. Ako nam Biblija kaže da ne postoji čovjek koji može nadodati jedan jedini sat svom životu brinući se o budućnosti (Lk 12,25), onda je najvažnije vrijeme ovo ovdje i sada. Zašto bih se bavio nejasnim proročanstvima u Otkrivenju kad će Isus svakako na kraju pobijediti?

Unatoč ovom ravnodušnom stavu, nema sumnje da Kristov povratak igra glavnu ulogu u kršćanskoj vjeri. Chris Brauns, iz The Gospel Coalition-a, vjeruje da je za kršćane važno da nauku o Posljednjim vremenima pristupe hladnih glava i razboritih srca.

Tako je on kompilirao listu zabluda koje bi kršćani trebali izbjegavati čitajući Otkrivenje, a ja sam nadodao i nekoliko svojih.

Traženje skrivenih šifri u svrhu tumačenja značenja Pisama

„Moja najdraža metoda kriptologije je dodjeljivanje broja 100 slovu ‘a’ i povećavanje tog broja za jedan za svako sljedeće slovo abecede. Možete tu matematiku primijeniti i na svome imenu. Npr. ime ‘Hitler’ takvim pribrojavanjem doseže broj 666. Tijekom svakih predsjedničkih izbora, netko se pita koliko se kandidata natječe za ulogu Antikrista. Ali, greška je to projicirati na pobjednika. Isto tako smatram hermeneutskom noćnom morom kad pokušavamo odgonetnuti koja apokaliptička slika u Otkrivenju predstavlja helikopter.“

Stvaranje jezovitih filmova o Posljednjim vremenima

Kad sam imao otprilike 12 godina, nekolicina voditelja mladih došla je na ideju da puste film A Thief in the Night djeci iz njihove grupe. Film je bio užasavajući čak i za standarde 90-ih, i jedino je služio da traumatizira čitavu generaciju kršćana.

Od tada, dobronamjerni su producenti odlučili preraditi te filmove za modernu publiku, ali su doživjeli velik neuspjeh već tijekom prodaje karata. Došlo je vrijeme kada su kršćani odbacili takav žanr i fokusirali se na nove, originalnije priče.

VIDI OVO: Znakovi smaka svijeta: 6 stvari koje dokazuju da smo blizu

Određivanje datuma (bilo precizno ili otprilike)

Isus nije mogao biti jasniji:’A o onom danu i času nitko ne zna, pa ni anđeli nebeski, ni Sin, nego samo Otac’ (Mt 24,36). Pavao je ponovio isto ( 1 Sol 5, 1-3). Unatoč tome, neki nastavljaju predviđati. Određivanje datuma doseglo je vrhunac nakon nevjerojatne pobjede Izraela u Šestodnevnom ratu 1967. godine. Teorija temeljena na Matejevom evanđelju (Mt 24, 13-14) govori da će se Isus vratiti najkasnije do 1988. Postoje mnogobrojne teorije otada, uključujući sve od teorije mjeseca pa do Y2K (Problem 2000.godine). I svaka nas odvraća od istinske svrhe biblijskog proročanstva.

Zaboravljanje življenja u sadašnjosti

Kao što sam ranije rekao, najvažnije vrijeme za kršćane je ovdje i sada. Učenje o Posljednjim vremenima ne bi nas trebalo odvlačiti od prilika koje imamo danas. Bog nam je zapovjedio da ljubimo bližnje kao sebe same (Mk 12,31), da tražimo pravdu za nemoćne (Ps 82,3) i da dijelimo Radosnu vijest sa ostatkom svijeta (Mt 5,14-16). Nemojmo brzati. Bog će se pobrinuti za budućnost, mi još uvijek imamo što raditi.

Neusredotočenost na Isusa

„…Ne smijemo svoju studiju o Njegovom povratku pretvoriti u spisak događaja gdje smo više zabrinuti za određivanje veze između univerzalnog bar koda i pečata zvijeri nego za klanjanje Žrtvenom Janjetu. Namjesto toga, moramo biti zahvalni na tome što nam učenje eshatologije daje potpuniju sliku Onoga koji je došao prvi kao mučenički sluga, ali se ima vratiti u veličanstvu i snazi.“

Ne postoji čovjek koji zna dan Kristovog povratka (Mt 24,36). To može biti sutra, a može biti i za tisuću godina. Ako se mogu poslužiti frazom iz Gospodara prstenova, „Sve što trebamo odlučiti je što učiniti s vremenom koje nam je dano.“ Živimo na takav način da kad Krist dođe, naše vrijeme bude dobro iskorišteno, i da se možemo vratiti kući kao dobri i vjerni sluge.

Autor: Ryan Duncan; Prijevod: Suzana Z.; Izvor: Crosswalk.com

NAJNOVIJE!