NaslovnicaŽivotZABRANJENA LJUBAV: Što učiniti kada se zaljubimo u nekoga u koga ne...

ZABRANJENA LJUBAV: Što učiniti kada se zaljubimo u nekoga u koga ne bismo smjeli?

Zabranjena ljubav je emocija koju možemo iskusiti kada se zaljubimo u nekoga u koga ne bismo smjeli. Što trebamo učiniti ako nam se to dogodi? 

Kad je Matilda postala veterinarka, počela je raditi u klinici svojeg svaka. Radeći svakodnevno s njim, vidjela ga je ne samo kao sestrina supruga, već i kao muškarca. I to topla, osjećajna muškarca, razgovorljiva i sa smislom za humor. I zaljubila se je u njega.

Neuzvraćena ljubav. Neizrečena. Mučna. Opterećena obiteljskim tabuima i krivnjom. Fascinantna svakako, ali na kriv, pogrešan i dramatičan način. Tragična ljubav? Oh! Zar to ne spada u kazalište, filmove, sapunice i knjige? Maštanje o nekomu nedostižnome može još i više raspiriti euforične ljubavne osjećaje. Najposlije, ako nema Romea, tko kaže da ne može biti Julije?

Emocionalni bermudski trokut: Matilda, njezina sestra i muž njezine sestre

Jedna gesta, jedna riječ: to je sve što treba za obiteljsku katastrofu. Protekle godine Matilda je pokušala potisnuti svoje osjećaje, ali nije u tome uspjela. I dalje se muči u bezizlaznoj situaciji. Zabranila je sebi osjećati ono što osjeća, ali je to i dalje osjećala. Poslije posla odlazi kući i sanjari o svojem šefu. Odrekla se je društvenog života. Ne želi nikomu drugomu dati šansu. Izabrala je voljeti potajno.

To je izvedivo, ali čemu?

„Zar nisi pokušala promijeniti posao?” pitam ju, a Matilda me gleda kao da sam joj najgori neprijatelj. Umorna je i izmučena, ali istodobno ustraje u tome dramatičnom i nemogućem osjećaju. Zabranjena ljubav dovodi do tjeskobe. Uzrokuje sramotu i krivnju te veliku patnju. Skrivenu patnju u samoći. A moguće je vrlo dugo patiti na takav način.

Življenje iluzije

Evo što znači živjeti iluziju: to znači nadati se da će se stvari promijeniti. Da će on početi gledati na nju kao na ženu, a ne više kao na svoju šogoricu. I da će jednom doći dan kad će se oni prepustiti velikoj i romantičnoj ljubavi, a veterinarska klinika postati pozornica za harlekinsku romansu.

Namjerno se koristim jezikom kiča. Ne ironiziram, ali želim istaknuti da je moguće uzdići odnos na jednu zamišljenu razinu, od koje bismo u stvarnosti odmah pobjegli.

Matilda se zamišlja kao žrtva neuzvraćene ljubavi i na neki način se oplemenjuje po toj patnji. No to što se je njoj dogodilo, nije velika tragedija, već prije uobičajeno iskustvo. Kad se najednom zaljubimo u nekoga u koga ne bismo smjeli.

Teško je doživjeti nepravdu sudbine. To nas čini tjeskobnima i osjećamo se manje vrijednima i ogorčenima. Ali zapravo je moguće, čak i nužno, što poduzeti. Ne bismo trebali čekati da drama preraste u romantičnu komediju i da onaj drugi prizna svoju duboku ljubav prema vama. Ne bismo trebali očekivati da naša sestra kaže da je to divno, jer se i ona zaljubila u nekoga novoga. Ne bismo smjeli s time računati.

U takvoj situaciji bolje je zadržati osjećaje za sebe. I priznati sebi da smo zaglavili u slijepoj ulici i onda se okrenuti i vratiti, umjesto da ostanemo zaglavljeni.

Konkretni savjeti

Ljubav nije samo zadatak – ona je nevjerojatno praktičan zadatak! Nemojte se zagušiti u destruktivnu sanjarenju. Bolje da počnete donositi dobre odluke nego da se izgubite u emocionalnom kaosu. Što možete učiniti u nastaloj situaciji? Kako možete ponovno upravljati svojim osjećajima?

Nemojte poticati iluzije

Prestanite biti pasivni. Izbjegavajte situacije u kojima se morate prepustiti bolnim okolnostima. Nemojte očijukati s tuđim mužem, nego počnite živjeti. Umjesto da mučite sami sebe svojim mislima, počnite djelovati. Učinite nešto. Učinite male korake usprkos strahu. Nemojte čekati da se vaši osjećaji otmu kontroli.

Zamijenite riječ ljubav riječju zaluđenost

Ne podcjenjujem Matildine osjećaje, ali ono što ona trenutno osjeća nije ništa drugo doli želja za romantičnom ljubavlju. Želja koja se ne smije prihvatiti, niti gajiti. Matildina vjera, to što je on oženjen i što je njegova žena njezina vlastita sestra, kao i osjećaj za temeljni moral, znače da intimnost i predanje nemaju šanse u tom odnosu.

Umjesto da kucate na njegovo srce, zavirite u svoje

Najvjerojatnije u vašem srcu vlada emocionalna zbrka. Ona razara i sprečava ono što je dobro. Umjesto da uživate istinsko ljudsko dostojanstvo, kažnjavate se maštanjem o uzvraćanju ljubavi od onoga tko ju ne može uzvratiti. Mašta je dobra, ali ne i kada zamijeni stvarnost.

Zauzmite se za sebe, a ne za svoju zaljubljenost

Kad se prestanemo brinuti za sebe, naš život postane kompliciran, posebno ljubav. Brinite se za sebe, a ne za ono što bi možda moglo postati nešto.

Ako ljubav ne može ništa učiniti za vas, učinite vi nešto za sebe

Zaljubljivanje u krivu osobu snažno je iskustvo, ali sa psihološkog stajališta, najgore je ustrajati u tom osjećaju. To onda postane mazohistička manifestacija nesreće. Ili će dovesti do osjećaja anksioznosti i izbjegavanja ostalih muškaraca. Može vam se činiti kao da se više nikada ne želite zaljubiti, jer ne želite ponovo patiti.

Ali je li vam itko ikada obećao da je ljubav samo dobro i ugodno iskustvo?

Kraj takve problematične zaljubljenosti dovodi do slobode

Jednom kad se uspijete osloboditi takve ljubavi, ponovo ste na konju. Izišli ste iz tunela u kojem je jedino svjetlo bio ON te ćete, iako možda ne odmah, ali za nekoliko tjedana ili mjeseci, ugledati nešto novo na obzoru.

Volite, ali dopustite sebi i da budete voljeni

Ponovo se vratite svojemu društvenomu životu. Pokušajte biti otvoreniji i aktivniji. Ne razmišljajte o odnosima koji ne postoje, već tražite one koji su obećavajući.

Raskidanje čvora zapetljane situacije uspjeh je sam po sebi

Takva rizična ljubav lako može zapriječiti sve ostale koje bi se mogle dogoditi, možda čak i recipročno. Možda ćete trebate čekati na svoju sljedeću ljubav, ali se to svakako isplati.

9. Čak i dobri osjećaji nastaju u nesigurnosti i strahu od otkrivanja i odbacivanja

Bez obzira na sav strah od patnje i boli, vrijedi biti hrabar i ne bježati od svojih najdubljih osjećaja. Kad se sljedeći put zaljubite, to ne mora nužno opet biti tako bolno.

Autor: Zyta Rudzka; Izvor: Book.hr/Aleteia.org