NaslovnicaZdravljeZačinske biljke koje štite od bolesti, a imate ih u svom domu

Začinske biljke koje štite od bolesti, a imate ih u svom domu

Začinske biljke imaju brojne zdravstvene koristi i štite nas od bolesti, a većina ih ima u svom domu. One ubrzavaju metabolizam, pospješuju probavu i djeluju protuupalno na naš organizam.

Začinske biljke imaju snažan miris, a upravo on ih čini vrlo ljekovite. One koje imaju intenzivniji miris, zdravije su za naš organizam.

Ove začinske biljke su jako dobre za naše zdravlje. Ako ih niste isprobali, uvjerite se u njihovu ljekovitost.

Kopar

Kopar
Foto: Pixabay

Budite zdravi dodavanjem više kopra svojoj prehrani. Losos s kremastim umakom od kopra ukusno je mjesto za početak. Istraživanja su otkrila da kopar ima antimikrobna svojstva i može zaustaviti rast određenih vrsta bakterija koje vode do bolesti.

Peršin

Peršin

Ova skromna biljka može ponuditi više od samo ukrašavanja. Peršin je bogat vitaminima koji mogu pomoći kod usporavanja rasta stanica raka i poznato je da smanjuju krvni tlak. Od danas počnite stavljati što više peršina na svoju hranu.

Limunska trava

Imate stresan tjedan? Usporite se šalicom čaja od limunske trave. Dokazano je da olakšava tjeskobu i potiče opuštanje.

Bosiljak

Bosiljak
Foto: Pixabay

Bosiljak je pun hranjivih sastojaka i zbog toga je dobar za naše zdravlje. Otkriveno je da smanjuje upalu, a može olakšati simptome prehlade. Sljedeći put kad osjetite kako vas sustiže prehlada, napravite pesto ili dodajte puno bosiljka u hranu.

Maslačak

Maslačak
Foto: Pixabay

Ako nikada niste probali ovu biljku, vrijeme je za to. Započnite s laganom i ukusnom salatom od maslačaka ili skuhajte šalicu čaja od maslačka. Ova biljka pomaže kod probave i može poboljšati rad mokraćnog mjehura i jetre.

Paprena metvica

Zakuhajte malo svježeg čaja od metvice kako biste poboljšali fokus i podigli raspoloženje. Paprena metvica također može ublažiti mučninu.

Kopriva

kopriva
Foto: Pixabay

Kopriva je odlična za zdravlje! Kada planirate kuhati sa svježim biljem, kopriva vjerojatno nije prva na vašem popisu. Međutim, kopriva je ljekovita, a otkriveno je da smanjuje upalu i bol od artritisa, kao i da je odlična za sjajnu i zdravu kosu. Obavezno nosite rukavice dok rukujete s koprivom.

Lovorov list

Lovorov list
Foto: Pixabay

Ova začinska biljka je čest dodatak različitim jelima, ublažit će bol i probleme sa sinusima, ali i ojačati imunološki sustav.

Ružmarin

Nabavite ga kako biste poboljšali zdravlje srca, može spriječiti oštećenje krvnih žila što dovodi do srčanih bolesti. Ružmarin ima snažan okus koji je savršen za jela od mesa i krumpira.

Vlasac

Ova izvrsna zelena biljka trebala bi biti obavezan dodatak vašoj hrani. Povezana je sa smanjenjem rizika od raka želuca, piše RTL.