bosiljak biljka nad biljkama
Foto: Pixabay

Ime bosiljak dolazi od grčke riječi basileus, što znači kralj. Zaista je riječ o biljci nad biljkama jer liječi različita oboljenja.

Prištići i akne

Pasta napravljena od bosiljka djeluje kao sjajno rješenje protiv upala. Naime, zeleni su listići prirodni antibiotik i djeluju na bakterije i gljivice, a ujedno revitaliziraju kožu.

Miteseri

Čak i ako imate “čisto” lice, koje ne muče prištići i akne, šanse su da imate zone na lice koje su označene miteserima. Maleni, crni, neugledni prištići nisu jednostavni za ukloniti i narušavaju ljepotu lica. Pomognite si prirodnim putem: jednostavno prislonite listić bosiljka na pogođenu zonu, ostavite pet minuta neka djeluje te uklonite. Dobro isperite lice mlakom vodom.

PROČITAJTE: Najljekovitija biljka na svijetu koju ne cijenimo dovoljno

Bosiljak je odličan za probavni sustav

Bosiljak otvara apetit, potiče probavu, smiruje upalu sluznice želuca i crijeva, ublažuje grčeve, a jednako se koristi za rješavanje problema nadutosti, vjetrova, mučnine ili zatvora.

Rješenje za upalu uzrokovanu artritisom

Bosiljak se pokazao kao odlično sredstvo koje pomaže saniranju otekilna i liječenju upala uzrokovanih artritisom. Kod oboljelih je osoba, koje su sudjelovale u istraživanju, ova moćna biljka smanjila spomenute simptome za nevjerojatnih 73 posto, tvrde britanski istraživači.

Dobar je za zdravlje grla

Prokuhana voda s bosiljkom može se piti kako bi se umirilo bolno, upaljeno grlo, a vodicu također možete koristiti za grgljanje. Kako biste se riješili upala u usnoj šupljini, jednostavno žvačite nekoliko listova bosiljka. Ne samo da ćete se riješiti dosadne upale, nego ćete pročistiti krv i sniziti razinu kolesterola.

PROČITAJTE: Ovaj korov iz vrta je jedna od najzdravijih biljaka na svijetu

Dobar je za zdravlje bubrega i pomaže kod upale jajnika

Osim što je blagonaklon za probavu, bosiljak je i vrlo koristan za zdravlje bubrega – čije upale liječi, jednako kao i upale mokraćnog mjehura. Ni žene nisu zaobiđene kada je u pitanju urinarni trakt, s obzirom da bosiljak pomaže kod upala jajnika i maternice, te kod neredovitih menstruacija, piše Ordinacija.hr.