Zaljubljen sam u prijateljicu, no ona ne osjeća isto. Što da radim?

Već sam neko vrijeme zaljubljen u svoju najbolju prijateljicu. Premda smo u dobrim odnosima, mislim da ne osjećamo jednaku razinu privlačnosti jedno prema drugome. Čak i kada se obratim Bogu, izgleda kao da On ukazuje na istu stvar: ona trenutno ne traži nešto na duge staze. Što da radim?

Odgovor: Kao osoba koja je bila zaljubljena u svog najboljeg prijatelja i kao netko tko je mislio da bih se trebala udati za njega, a on nije mislio isto, poistovjećujem se i žao mi je što si se našao u ovakvoj situaciji. Pokušat ću pružiti što je moguće bolji biblijski uvid u ovu situaciju.

Imaj na umu ovo prije nego što počnem ako ti Duh Sveti počne govoriti i usmjeravati te u određenom smjeru. Čitaj Bibliju kako bi provjerio poklapa li se ovo što čuješ s onime što ondje piše. Ako se ono što ti je rečeno poklapa s Biblijom, onda je poprilično sigurno da Bog želi da ideš u tom smjeru.

No naravno, u današnjem vremenu možemo imati poteškoća s tumačenjem toga kako bismo se trebali ponašati u određenim situacijama kada Biblija ne govori ništa. Pogotovo iz razloga što ”hodanje” nije postojalo u Isusovo vrijeme. Uz pomoć Biblije i osobnog iskustva, evo koji su moji savjeti.

1. Odredite granice

Jedna od prvih stvari koje sam trebala učiniti sa svojim najboljim prijateljem kada sam mu priznala svoju ljubav, a on nije osjećao isto, jest određivanje granica. I dalje smo održali prijateljstvo do današnjeg dana, no s obzirom na moje osjećaje prema njemu morali smo se pobrinuti oko ovakvih stvari:

  • Nismo se družili na mjestima gdje bismo mogli pokušati nešto što prelazi prijateljstvo.
  • Nismo se nalazili na grupnim sastancima u kojima su se poticalo određeno ponašanje.
  • Bili smo iskreni i otvoreni u komunikaciji. Odredili smo da usprkos postojećim (ili nepostojećim kod druge strane) osjećajima nećemo djelovati izvan onoga na što nas je Bog trenutno pozvao: prijateljstvo.

VIDI OVO: Zaljubljenost ili prava ljubav – kako prepoznati razliku?

2. Nemojte ništa forsirati

Budući da vaš prijatelj ima barem nekakve osjećaje prema vama (koji možda nisu u potpunosti recipročni), možete biti u iskušenju da pokušate izmanipulirati situaciju. Slične stvari prolazile su kroz moj um: „Možda ako budemo bili zajedno, on će početi osjećati isto. Možda će početi osjećati isto nakon nekog vremena, pogotovo ako uložim sto posto sebe u ovaj odnos“.

Prvo, iz mog osobnog iskustva, ne činite to. Na kraju ćete biti jako povrijeđeni.

Drugo, ne možemo forsirati Boga. (Izreke 16, 9) Ako Bog želi da budete u vezi s vašim prijateljima, On će vam pokazati što činiti. Vjerujte u Njegovo vrijeme i nemojte ništa forsirati. Forsiranje Boga uvijek vam se obije o glavu, svaki puta.

3. Vjerujte u Božje vrijeme

Za vrijeme ovog samačkog razdoblja, Bog za vas može imati druge planove. Možda želi da više svog vremena uložite u služenje, a možda ovo vrijeme koristi kako bi vas iscijelio i oporavio od prošlih povreda. Možda ovo vrijeme koristi kako bi vas pripremio za buduću vezu.

Uvijek vjerujte u Božje vrijeme. Godinama kasnije, pogledat ćete unatrag i vidjet ćete kako je Bog djelovao kroz sve ove godine i kako je otkrio svoj prekrasan plan za vaš život.

4. Ako postoji potreba, maknite se jedno od drugog

U slučaju da ništa drugo ne uspije, ako uspostavljanje granica ne funkcionira, a prijateljstvo vas oboje povređuje, to može biti vrijeme da se malo odmaknete jedno od drugog. Na taj način oboje si možete dati vremena za provođenje s Bogom i za razmišljanje o odnosu. Kada provodite vrijeme s tim najboljim prijateljem/prijateljicom, možete se osjećati u iskušenju da isforsirate situaciju, čak i nakon uspostavljanja granica.

Ljubav prema bratu ili sestri u Kristu ne znači da se moramo u svemu složiti s njima ili da moramo provoditi neprestano vrijeme s njima.

Ponekad ljubav znači davanje prostora jedno drugome. Možda Bog ima na umu pobožnog čovjeka kojeg želi da upoznate, a da bi se to dogodilo, trebate se oduprijeti iskušenjima prema vašem prijatelju (i obrnuto).

VIDI OVO: U braku… ali zaljubljeni u drugu osobu

Bez obzira o čemu se radi, pitajte Boga za savjet. Također, savjetujte se i razgovarajte sa zrelijim kršćanima u vjeri koji su bili u sličnoj situaciji. Oni vam mogu dati primjere kako su oni nadvladali iskušenja, kako su vjerovali u Božje vrijeme i kada su trebali, kako su odstupili od prijateljstva kako bi pružili Bogu vremena za djelovanje.

Da, ne završavanje s osobom za kojom vaša duša čezne boli, pogotovo ako je to vaš najbolji prijatelj. No Bog ima sjajne planove za vas.

Vjerujte Božjem vremenu i ne pokušavajte izmanipulirati situacijom. Bog će djelovati u pravo vrijeme, na pravome mjestu i s pravom osobom.

Autorica: Hope Bolinger; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com