Osjećate da ste ”zapeli” i ne mičete se? Ova molitva vam može pomoći

Nalazite li se u situaciji u kojoj osjećate da ste ”zapeli” i ne mičete se? Ova molitva i tekst vam mogu biti na blagoslov. 

„Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim. Uistinu, jaram je moj sladak i breme moje lako“. (Matej 11, 28-30) 

Imate li osjećaj kao da ste ”zapeli”?

Čini li vam se ikada da je teško napraviti pomak u životu? Postići ciljeve (čak i one svakodnevne) i ispuniti svoj poziv? Čini vam se da idete u pravome smjeru, da činite maleni napredak… no nakon toga se sve sruši. Taj osjećaj kao da ste ”zapeli” ponovno izađe na površinu. Možda ga je uzrokovalo ometanje, strah ili nešto treće što jednostavno ne možete odrediti. 

Taj sam osjećaj iskusio češće nego što sam to spreman priznati. 

Mislim da sam poprilično dobro shvatio svoj poziv kao i ono što Bog od mene želi da činim (Efežanima 2, 10), no dospjeti ondje i dopustiti da me Bog ondje odvede može biti borba. Mogu ”zapeti” negdje usput. 

Prije nekoliko tjedana Bog je na neočekivan način osvijetlio ovu moju dilemu. 

Vodio sam proučavanje knjige pod nazivom ”Pronaći božansko nadahnuće”. To sam radio nekoliko tjedana sa skupinom dragih dama ovdje u Indianapolisu. Kao odgovor na jedno od poglavlja, odvojili smo nekoliko minuta za tišinu kako bismo čuli Božji glas. Smatram da su takve vježbe vrlo plodonosne; često je iznenađujuće kako lako možemo čuti Božji, miran glas, samo ako budemo u tišini nekoliko minuta. 

Bog mi je pokazao nešto zbog čega sam se glasno nasmijao

Nisam razmišljao o problemu ”zapinjanja”; samo sam sjedio u tišini, no Bog je odlučio da je to pogodno vrijeme za razgovor o toj temi. Ono što mi je Bog pokazao djelovalo je kao trenutno mini-otkrivenje; zbog Božje mudrosti i milosti impulzivno sam se i glasno nasmijao. 

Vratio me u trenutak kada smo supruga i ja radili na kupaonici. Danielle se javila da će popraviti sve ormariće ispod umivaonika i odradila je odličan posao. Zapravo, malo ”previše” odličan. Prebojala je ladice, uključujući i bočne dijelove, lijepim, gustim slojem bijelog emajla. Izgledalo je kao novo. 

Takve ladice spojene su s tvrdim, plastičnim rubovima, što znači da rubovi ladice moraju biti u kontaktu s plastičnim šinama kada ih otvarate. Vidite gdje ovo ide. 

Nakon što sam postavio ladicu koju je Danielle nedavno obojala u prostor za ladicu, ona je odmah zapela. Prekrasna boja u potpunosti je začepila jednostavan, bočni mehanizam klizanja. 

Proveo sam više od sat vremena ribajući slojeve boje sa strana ladica kako bi one mogle slobodno ”sjesti” na šine i ući u utor. 

Dok sam sjedio u tišini za vrijeme proučavanja knjige, taj prizor odigrao se u mom umu, nakon čega me Bog podsjetio zašto je ladica zapela i zbog čega nije mogla proći. Razlog je bio taj što je na njoj bilo nepotrebnih slojeva boje. Danielle je mislila da će zbog tih slojeva ladica izgledati lijepo i čisto. No ti slojevi nisu bili potrebni; točnije, ometali su prvotnu namjenu ladice. 

Bog mi je rekao da često ”zapnem”

Bog mi je rekao da često ”zapnem” jer dodajem nepotrebne slojeve; projektima, svome danu, poslu, rutini. Dodajem ih jer smatram da to treba biti učinjeno ili da tako stvari trebaju izgledati, zato što čeznem za udobnošću ili ravnotežom ili iz razloga što nisam spreman odraditi iduću stvar.

Dodajem nepotrebne slojeve kada odlučim pročitati još jednu priču na internetu, a umjesto toga provedem deset minuta pregledavajući nepotrebne stvari. Dodajem dodatne slojeve kada me omete zadatak koji izgleda zabavnije od onog na kojeg se trebam usredotočiti; kada mi se prioriteti pomiješaju ulažem previše vremena u fazu pripreme za projekt ili kada provedem nepotrebno vrijeme i energiju kako bih zadivio druge ljude. 

Da, bez sumnje, nepotrebni slojevi mogu doprinijeti tom osjećaju da smo ”zapeli”. Često ti slojevi stvaraju situacije s kojima se moram suočiti i koje moram očistiti prije nego što stvari mogu ponovno normalno funkcionirati. 

Nadalje, smatram da moj problem sa ”zapetošću” ima puno veze s komunikacijom. 

Da sam rekao Danielle preciznije što treba obojati na ormariću, to bi nam uštedjelo obojima i vremena i energije. Kada ne odvojim vrijeme za komunikaciju i savjetovanje s Bogom o svome danu ili poslovnim aktivnostima i umjesto toga automatski krenem za onime za što mislim da je ispravno, to lako dodaje nepotrebne slojeve.

Biblija nam govori da će nam Bog otkriti stvari ako Ga zamolimo, (Jeremija 33, 3; Mudre izreke 16, 3; Jakovljeva 1, 5) čak i ako, kao u mom slučaju, samo sjednemo na trenutak i poslušamo. Ponekad nam mirno sjedenje i slušanje od nekoliko minuta može uštedjeti sate dodatnog rada i osjećaja da smo ”zapeli”. 

Bog mi je dao nov, vrlo učinkovit alat za borbu protiv ”zapetosti”: održavanje redovite komunikacije s Njime i postavljanje pitanje sebi: „Hoće li ova stvar koju radim ili o kojoj razmišljam, dodati nepotreban sloj mom životu ili poslu“? Pokušajte i vi. 

Koji su nepotrebni slojevi koje vi običavate dodavati? 

Molitva za situacije kada osjećate kao da ste ”zapeli”

Pomolimo se. 

Gospodine, 

Ponizno Ti dolazimo i priznajemo da često radimo po svome umjesto da se savjetujemo s Tobom. Kao rezultat toga, ponekad osjećamo kao da smo ”zapeli”. 

Hvala Ti na Tvojoj milosti i milosrđu kojeg nam daješ, hvala Ti na mudrosti i razumijevanju u vezi toga kako izbjeći dodavanje nepotrebnih slojeva u našim životima. Molim Te, daj nam uši koje slušaju Tvoje vodstvo. Molim Te, daj nam snagu za nadvladavanje dodavanja nepotrebnih slojeva i ohrabri nas novim osjećajem slobode. Omogući nam da živimo život po vjeri, za ono za što si nas stvorio! 

U Isusovo ime, amen! 

Autor: J. Scott McElroy; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!