Zasijani na dobru zemlju onaj je koji Riječ sluša i razumije, pa urodi

Evanđelje dana za petak, 28. srpnja 2023. godine: Zasijani na dobru zemlju onaj je koji Riječ sluša i razumije, pa urodi. (Matej 13, 1-9)

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Vi, dakle, poslušajte prispodobu o sijaču. Svakomu koji sluša Riječ o Kraljevstvu, a ne razumije, dolazi Zli te otima što mu je u srcu posijano. To je onaj uz put zasijan. A zasijani na tlo kamenito — to je onaj koji čuje Riječ i odmah je s radošću prima, ali nema u sebi korijena, nego je nestalan: kad zbog Riječi nastane nevolja ili progonstvo, odmah se pokoleba. Zasijani u trnje — to je onaj koji sluša Riječ, ali briga vremenita i zavodljivost bogatstva uguše Riječ, te ona ostane bez ploda. Zasijani na dobru zemlju — to je onaj koji Riječ sluša i razumije, pa onda, dakako, urodi i daje: jedan stostruko, jedan šezdesetostruko, a jedan tridesetostruko.«

Evanđelje dana – komentar

Koliko ste dobri u slušanju, posebno Božje Riječi? Bog je uvijek spreman govoriti svakome od nas i dati nam razumijevanje svoje riječi. Ova Isusova prispodoba je upozorenje onima koji slušaju i koji propovijedaju Riječ Božju. Što nas čini neučinkovitima izvršavati Božju Riječ? Zaokupljenost drugim stvarima može nas odvratiti od onoga što je uistinu važno i vrijedno, a dopuštanje da naša srca i umovi budu opsjednuti materijalnim stvarima može nas lako opteretiti i odvući nas od blaga koje traje vječno.

PROČITAJTE: Što predstavljaju četiri vrste tla u prispodobi o sijaču?

Božja Riječ se može ukorijeniti samo u prijemljivom srcu koje je poslušno i spremno čuti što Bog ima za reći. Jedna je lekcija jasna: žetva je sigurna. Dok će neko sjeme pasti pored puta, a neko na plitko tlo i nikad ne sazrjeti, neko će biti ugušeno trnjem; ipak će doći žetva. Sjeme koje padne na dobro tlo, na srce koje je prijemljivo, ubrat će obilan plod. Jesi li poučljiv i željan naučiti Božju istinu? Dopuštaš li da te išta spriječi da se s radošću i poslušnošću podložiš Božjoj Riječi?

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine Isuse, pomozi mi čuvati riječ koju si usadio u moje srce kako me nikakva sumnja ili kušnja ne bi spriječila da vjerujem i slušam Te. Neka budem plodan u službi za Tvoje kraljevstvo i neka se nikada ne bojim govoriti drugima o Tebi drugima. Daruj mi hrabrosti i čuvaj me od zemaljskih kušnji. Amen!

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare