Zašto Bog dopušta ljudima da ga izruguju
Foto: Pixabay

Svaki dan, ljudi izruguju i bogohule protiv Boga, neki nenamjerno, a neki namjerno.

Kada pomislimo na svemoćnog Boga svemira kojeg se dnevno izruguje, prirodno je zapitati se: „Zašto On to podnosi?“ Razlog možemo pronaći u činjenici da je Bog naš Stvoritelj i da nas je stvorio na Svoju sliku (Postanak 1,26-27). 

Kao bića stvorena na sliku Božju, mi imamo slobodnu volju. To uključuje slobodu da izrugujemo Boga koji nas je stvorio. Bog nas voli te nas je stvorio za Svoju radost i uživanje, no On nas ne sili da Ga odaberemo; On želi da Ga odaberemo voljno voljeti (Otkrivenje 4,11).

Jer nas je stvorio, On želi imati vezu s nama i mari za nas kao pojedince. Kada Mu se približimo On se približava nama, a kada Ga tražimo mi Ga pronalazimo (Jakov 4,8; Jeremija 29,13; Matej 7,7-11; Hebrejima 11,6). 

VIDI OVO: Je li ”bokte” psovka?

Izrugivanje Boga ima vječne posljedice

Iako imamo sposobnost izrugivati Boga, trebamo biti svjesni da će to imati vječne posljedice. Galaćanima 6,7 kaže: „Ne varajte se: Bog se ne da izrugivati! Što tko sije, to će i žeti“. Mi možda možemo sada ismijavati Boga, ali ćemo žeti posljedice kasnije.

Ne bismo trebali izrugivati Boga, i trebali bismo se kloniti onih koji to čine. Psalam 1,1-2 kažu: „Blago čovjeku koji ne slijedi savjeta opakih, ne staje na putu grešničkom i ne sjeda u zbor podrugljivaca, već uživa u zakonu Jahvinu, o zakonu njegovu misli dan i noć.“

Bog nam je dao nevjerojatnu priliku da imamo osobnu vezu s Njim kroz Njegovog Sina Isusa. Kada odaberemo ući u tu vezu punu ljubavi s našim Stvoriteljem, mi nećemo imati želje u našem srcu da Ga izrugujemo. 

Izvor: Compellingtruth.org; Prijevod: Mislav U.