Zašto Bog uvijek ne iscijeli bolesne

Zašto Bog uvijek ne iscijeli bolesne? Postoji najmanje sedam razloga zašto je to tako.

1. Vjera

Ponekad se iscjeljenje ne dogodi zbog odsutnosti vjere koju je Bogu ugodno nagraditi. Što ne znači kako svaki puta kada osoba ne bude iscijeljena da je to zbog manjka vjere, kao da iscjeljenje baš uvijek slijedi ukoliko je prisutna velika vjera. Međutim, vjera je vrlo važna.

Kako drukčije protumačiti mnoge odlomke koji povezuju iscjeljenje s vjerom?  Nadam se da ćete odvojiti vremena i pročitati ove odlomke: Matej 9,22, 28-29; 15,28; Marko 2,5, 11; 5,34; 9,17-24; Marko 10,52; Luka 17,19; Djela 3,16; 14,8-10; Jakovljeva 5,14-16.

2. Nepriznati grijeh

Ponekad se iscjeljenje ne dogodi radi prisutnosti grijeha za koji se nije tražio oprost i nije bilo pokajanja. Jakovljeva 5,15-16 nam daje jasne upute da ispovjedimo svoje grijehe jedni drugima i da molimo za iscjeljenje jedni drugih.

VIDI OVO: 4 razloga zašto vas Bog nije iscijelio

Želim opet naglasiti, to ne znači da svaki puta kada osoba ne bude iscijeljena da je to zato jer nije priznala grijeh i pokajala se. Međutim, u nekim slučajevima (ne nužno u svim) to je nedvojbeno tako.

3. Pomanjkanje želje

Ma koliko ovo neobično zvučalo ponekad se iscjeljenje možda ne dogodi jer bolesnik to zapravo ne želi. Isus je oduzetog pitao: «Želiš li ozdraviti?» (Ivan 5,6). Ovo pitanje je naizgled besmisleno, ali ako malo razmislimo uvidjet ćemo kako je vrlo duboko i pronicljivo.

Neki ljudi koji boluju od kroničnih bolesti su se toliko naviknuli na svoju bolest i način života. Njihov identitet je usko povezan s njihovim fizičkim hendikepom.

4. Nedovoljno molitve

U obzir moramo uzeti i princip koji nalazimo u Jakovljevoj 4,2: «Nemate jer ne ištete». Jednostavna činjenica jest da neki nisu iscijeljeni jer to ne traže. Možda su se molili jednom ili dva puta i zatim su dozvolili da njihove molbe obuzme i paralizira obeshrabrenje. Molitva za iscjeljenjem često mora biti dugotrajna, uporna, konstantna i u kombinaciji s postom.

5. Nerazriješeni demonski utjecaji 

Neki nisu iscijeljeni jer nisu razriješili demonske uzroke svoje bolesti. Molim vas, nemojte brzati sa zaključcima. Nikako mi nije namjera reći kako je svaka fizička bolest rezultat demonskih utjecaja.

VIDI OVO: Evo zašto Bog ponekad ne izliječi naše bolesti i slabosti

Zanimljivo je primijetiti kako je u Pavlovu slučaju Bog upotrijebio «Sotoninog anđela» koji mu je dao «trn u tijelu». Zatim također imao slučaj žene o kojoj čitamo u Luki 13: «Kad eto žene koja je osamnaest godina imala duha bolesti. Bila je zgrbljena i nikako se nije mogla uspraviti.» (Luka 13,11). Isus je rekao kako je ovu ženu «Sotona svezao» (Luka 13,16, također i Djela 10,38).

6. Božanska providnost

Također moramo u obzir uzeti misterij božanske providnosti. Nedvojbeno je da dođe vrijeme u Božjem naumu kada nam je Njegova iscjeliteljska sila uskraćena ili je uvelike smanjena. Bog ima mnogo razloga za to i nije ih dužan nama objaviti. Razlozi mogu biti različiti, bilo da je to discipliniranje buntovničke crkve koje je zastranila ili kako bi stvorio veću čežnju za Njegovom moći ili kako bi nas odviknuo od prevelikog oslanjanja na fizičke ugodnosti i udobnosti ili iz kojeg drugog razloga, ima ih još mnoštvo. Ukoliko ste zbunjeni s ovim svime upravo to je razlog zašto ovakve stvari nazivamo misterij!

7. Nešto bolje

Često Bog želi u nama proizvesti nove dimenzije duhovnog rasta i moralnog razvoja i spoznaje, i to mu je važnije od našeg fizičkog zdravlja. U Svojoj mudrosti Bog je odlučio kako ta iskustva možemo doživjeti jedino usred narušenog fizičkog zdravlja. Drugim riječima, iscjeljenje bolesnih je dobra stvar (i ne smijemo prestati moliti za to), no često nas čeka nešto puno bolje što možemo zadobiti jedino kroz fizičke slabosti.

Ustrajnost u molitvi

Možda nikada nećemo saznati zašto neke osobe nisu iscijeljene. Kako bismo onda trebali reagirati?

VIDI OVO: Jesu li bolesti od đavla?

Kao prvo, ne prestajte moliti! Nekima je ovo teško prihvatiti. Često me pitaju zašto je Pavao moli Boga da ga oslobodi od nečega što je bila Božja volja da ga snađe? Odgovor na to pitanje jest kako Pavao nije znao što je točno Božja volja u tom slučaju sve dok se Bogu nije svidjelo to mu i otkriti. Također, niti vi niti ja ne znamo što je točno Božja volja po pitanju bilo koje bolesti koje nas muči.

Ukoliko, kao i Pavao, uspijete razlučiti, bilo kroz kakvo proročko otkrivenje ili kojim drugim legitimnim biblijskim načinom, kako vas Bog ne namjerava iscijeliti tada možete prestati moliti za ozdravljenje. Do tada, osim u slučaju smrti, ne smijete prestajati moliti.

Siguran sam da se može navesti mnoštvo razloga zašto Bog odabire nekoga ne iscijeliti, ali vjerujem da će i ovi razlozi koje sam naveo biti od pomoći. Toliko je stvari koje ne znam, no u jedno sam siguran: Božja milost nam je dostatna ma kakve god okolnosti bile, kako bismo, «Krista radi» (2. Korinćanima 12,10) naučili da se u našoj slabosti Njegova snaga se usavršuje!

Autor: Sam Storms; Prijevod: Danijela Vidaković; Izvor: Samstorms.com