Zašto Bog odmah ne reagira kada molimo za pomoć?

Zašto Bog odmah ne reagira kada molimo za pomoć?
Foto: Unsplash

Mnogi se pitaju zašto Bog odmah ne reagira kada molimo da riješi neku našu tešku situaciju? Je li Mu stalo do nas?

Možda vam je poznata situacija kada ste Boga molili za pomoć, ali niste odmah primili ono što ste tražili. Znači li to da Ga nije briga ili da ignorira naše vapaje za pomoć?

Biblija bilježi nekoliko svjedočanstava onih koji su se u vrijeme potrebe obratili Bogu i susreli se s tišinom. Job je najočitiji primjer, jer se u svojoj nevolji osjećao kao da Boga nigdje nema: “Na istok krenem li, naći ga ne mogu; pođem li na zapad, ne razabirem ga. Ištem na sjeveru, al’ ga ne opažam; nevidljiv je ako se k jugu okrenem” (Job 23, 8-9).

Zašto Bog odmah ne reagira kada tako gorljivo molimo za pomoć? 

Isus razumije naše razmišljanje da ne želimo iskusiti bol i patnju. U Getsemanskom vrtu, neposredno prije uhićenja, Isus je molio svog Oca: “Oče moj! Ako je moguće, neka me mimoiđe ova čaša. Ali ne kako ja hoću, nego kako hoćeš ti” (Matej 26, 39). Iako je tražio da ga mimoiđe “čaša”, Isus je molio uz uvjet “ako je moguće”. Bio je u potpunosti podređen Očevoj volji, a ne svojoj vlastitoj. Ako je Njegova patnja bila dio Božje volje, tada je bio voljan to prihvatiti.

Kad zavapimo: “Bože, molim Te, pomozi mi!”, Bog nas čuje. Možda neće odgovoriti na način koji mi želimo, ali ipak reagira. Razumljivo je da je usred bola, patnje i tuge teško vidjeti širu perspektivu Božjeg plana, pogotovo kad dobijemo odgovor “ne” ili “ne još”. Ali možemo se pouzdati u Božju suverenost, jer znamo da je On dobar (Psalam 48, 1) i daje nam svoju milost čak i dok prolazimo kroz kušnje (2. Korinćanima 12, 9). Nakon Isusove molitve u Getsemaniju, “ukaza mu se anđeo s neba koji ga ohrabri” (Luka 22, 43).

Sveznajući Bog je upućen u sve detalje koje nekad ne možemo razumjeti

Velik je naš Gospodin i svesilan, nema mjere mudrosti njegovoj. (Psalam 147, 5)

Kad vapimo Bogu za pomoć, On vidi naše srce i razumije (Hebrejima 4, 15). Njegov će odgovor uvijek biti iz ljubavi (Rimljanima 5, 8). Njegovom autoritetu se trebamo uvijek pokoriti, jer je pouzdan. Sjetite se, Bog je prekinuo svoju šutnju i otkrio se Jobu (Job 38, 1).

Isus nas uvjerava da će nam Bog dati samo ono što je dobro i ispravno.

“A koji je to otac među vama: kad ga sin zaište ribu, zar će mu mjesto ribe zmiju dati? Ili kad zaište jaje, zar će mu dati štipavca? Ako dakle vi, iako zli, znate dobrim darima darivati djecu svoju, koliko li će više Otac s neba obdariti Duhom Svetim one koji ga zaištu!” (Luka 11, 11-13)

Bog neće reći “da” molitvi koja ide protiv onoga što je Njegovo najbolje za nas

Bog se odaziva na svaki poziv za pomoć. Ali odgovor je na Njemu. On radi za dobro onih koji Ga vole (Rimljanima 8, 28) i za Njegovu slavu. Možemo Mu vjerovati da će On uvijek odgovarati na vapaje za pomoć u skladu s Njegovom voljom.

David se osjećao kao da je Bog odsutan dok Ga je molio za pomoć, ali odlučio je živjeti po vjeri: “Ja se u tvoju dobrotu uzdam, nek’ mi se srce raduje spasenju tvome! Pjevat ću Jahvi koji mi učini dobro, pjevat ću imenu Jahve Svevišnjeg!” (Psalam 13, 6). I mi živimo tako!

PROČITAJTE JOŠ: